Tutkimus osoittaa: Lemmikkisi ymmärtää aikaa – tietää myös, jos olet myöhässä

1:05

Tuore tutkimus osoittaa, että koirat ja kissat ymmärtävät aikaa ja saattavat tuomita omistajansa, joka saapuu myöhässä ruokkimaan tai viemään lenkille.

Harkitsetko koiran ottamista? Katso yllä oleva video.

Moni lemmikinomistaja on taatusti huomannut, että oma lemmikki selvästi tietää, jos ruoka tulee kuppiin normaalista aikataulusta poiketen. Northwesternin yliopiston tutkimuksen mukaan kissoilla ja koirilla todella on ajantajua.

Lemmikit ymmärtävät myös, mihin aikaan ne yleensä viedään ulos. Ne siis myös tietävät, jos tuosta aikataulusta poiketaan, kertoo Nature Neuroscience -julkaisussa esitelty tutkimus.

– Tietääkö koirasi, että sinulta kesti kaksi kertaa niin pitkään kuin eilen antaa sille ruokaa? Siihen ei ollut hyvää vastausta tätä ennen, toteaa tutkimusta johtanut neurobiologian apulaisprofessori Daniel Dombeck Northwesternin Weinberg College of Arts ands Sciences -oppilaitoksesta tiedotteessa.

Dombeckin mukaan tuore tutkimus on yksi vakuuttavimmista todisteista siitä, että eläimillä on ajantaju.

Tutkimus toteutettiin hiirillä

Dombeck tutkimustiimeineen tarkasteli hiirten mediaalisen entorinaalisen aivokuoren hermosoluja ja havaitsi, että ne "menevät päälle kuin kello", kun eläin odottaa jotain. Kyseinen aivojen alue on yhdistetty esimerkiksi muistiin. 

Tutkijat kehittelivät hiirille virtuaalisen testin, jossa hiirten piti juosta pientä juoksumattoa virtuaalisen ympäristön läpi. Siinä hiiri oppi, että jos se seuraa virtuaalisen käytävän puoliväliin ovelle asti, ovi avautuu kuuden sekunnin jälkeen ja hiiri saa palkinnon, Useiden harjoituskertojen jälkeen ovesta tehtiin näkymätön, mutta hiiri juoksi silti sen luo ja odotti kuusi sekuntia ennen herkkunsa saamista.

– Tärkeä huomio tässä on se, että hiiri ei tiedä, milloin ovi on auki tai kiinni, koska se on näkymätön. Ainoa tapa, jolla se voi voi ratkaista tehtävän tehokkaasti, on käyttää sen aivojen sisäistä käsitystä ajasta, tutkimukseen osallistunut James Heys huomautti tiedotteessa.

Havainnot voivat auttaa myös ihmisiä

Havainnon avulla voidaan päätellä, että myös kissat ja koirat ovat luultavasti tietoisia siitä, että heidän omistajansa ovat myöhässä normaalista aikataulustaan: olipa kyse sitten myöhästyneestä aamupalasta tai siitä, että omistaja tulee myöhässä töistä, jolloin lenkille lähtö viivästyy. 

Tutkimustulokset voivat kuitenkin hyödyttää myös ihmisiä. Tehtävän avulla voitaisiin havaita Alzheimerin tauti aikaisin, sillä tauti vaikuttaa ensimmäiseksi juuri niihin aivojen osiin, joita tässä tutkimuksessa tutkittiin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja