Tutkimus: Onnellisuus on itsestäsi kiinni

Positiivisen psykologian kentällä työskentelevä William James kertoo, että ihminen voi muuttaa elämäänsä muuttamalla asennettaan.

Yleinen mieliala on osittain kiinni geeneistämme ja hyvinvoinnistamme, mutta kuitenkin noin 40 prosenttia onnellisuudestamme on täysin itsestämme kiinni. Tutkijoiden mukaan onnellisuus on valinta, jonka jokainen voi tehdä.

– Kaikkien aikojen hienoin löytö on se, että ihminen voi muuttaa elämäänsä muuttamallaan asennettaan, psykologi William James kertoo Huffington Post -lehdelle.

Näin hallitset onnellisuuttasi:

Yritä

Journal of Positive Psychology -lehdessä julkistettujen tutkimuksien mukaan mieliala nousee, kun ihmiset vain yrittivät olla onnellisempia. Osa tutkittavana olleista henkilöistä kuuntelivat iloista musiikkia, toisten piti yrittää tuntea itsensä onnellisiksi ja lopuille kerrottiin, että heidän ei tarvitse yrittää nostattaa tunnelmaa. Itsensä kaikkein onnellisimmiksi luokittelivat henkilöt, joita pyydettiin tuntemaan itsensä iloisiksi.

Päämääränä onnellisuus

Psykologi Tom G. Stevensin mukaan sellaiset ihmiset ovat iloisia, joiden yksi päämääristä on onnellisuus. Ympäröi siis itsesi onnellisilla ihmisillä ja aseta onnellisuus yhdeksi tärkeimmäksi tavoitteeksesi.

Iloitse pienistä asioista

Neuropsykologi Rick Hansonin mukaan aivot pitävät tarkempaa kirjaa huonoista asioista, kuin positiivisista asioista. Näin ollen aivot reagoivat erityisen vahvasti huonoihin kokemuksiin. Tämän takia meidän kannattaakin iloita pienistä asioista ja haaveilla muista hyvistä kokemuksista pitkin päivää. Näin voi pitää huonojen asioiden muistelun kaukaisuudessa.

Tietoisuus

Psykologi Richard Davidson huomasi, että meditoiminen auttaa aivoja siirtämään aktiivisuuden oikeasta aivopuoliskosta vasempaan. Oikea aivopuolisko on linkitetty masentuneisuuteen, ahdistuneisuuteen sekä huolehtimiseen. Vasen taas yhdistetään onnellisuuteen, innostuneisuuteen sekä iloon.

Hymyile

Lukuisten tutkimuksien perusteella voidaan sanoa, että hymyileminen kannattaa. Hymyileminen piristää tunnelmaa ja ylläpitää parempaa mielialaa.

Ole kiitollinen

Kiitollisuus lisää onnellisuuden tunnetta. Tutkimuksen mukaan kiitolliset ihmiset nauttivat elämän pienistä iloista enemmän ja ovat positiivisempia.

Menestys

Happiness Advantage -kirjan kirjoittanut Shawn Achor kertoo, että onnellisuutta tavoittelevat ihmiset ovat useimmiten myös menestyviä ihmisiä. Yli kymmenen vuotta kestäneen tutkimuksen aikana mies huomasi, että iloiset ihmiset olivat terveempiä, luovempia ja panostivat työhönsä enemmän.

Lue myös:

    Uusimmat