Tutkimus: Myös isän ikä vaikuttaa raskauteen liittyviin riskeihin – näin käy erityisesti tietyn ikävuoden jälkeen

Äidin ikä suurentaa monia raskauteen liittyviä riskejä, mutta sama näyttäisi koskevan myös isän ikää. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan riskit alkavat näkyä, kun isä on yli 45-vuotias.

Yli 40 miljoonaa synnytystä kattavan analyysin perusteella yli 45-vuotiaiden isien lapset syntyvät ennenaikaisina, pienikokoisina ja kärsivät kouristuksista todennäköisemmin kuin 25–34-vuotiaiden isien lapset. Iäkkäiden isien kumppanit sairastuvat myös todennäköisemmin raskausdiabetekseen, tulokset osoittavat.

Isän ikään liittyvät vaikutukset eivät käytännössä olleet suuren suuria, mutta iäkkäiden isien osuuden oletetaan tulevaisuudessa suurentuvan, kuten on käynyt myös synnyttäjien kohdalla. Tässä aineistossa noin 13 prosenttia ennenaikaisista synnytyksistä ja 18 prosenttia raskausdiabeteksista olisi estynyt, jos kaikki isät olisivat olleet alle 45-vuotiaita, tutkijat arvioivat.

Milloin pitäisi tajuta, että on aika perustaa perhe? Artikkeli jatkuu videon alla.

0:52

Tulokset eivät paljasta, mistä yhteydet tarkalleen johtuvat, mutta aiempien tutkimusten valossa yksi selitys voi olla iän myötä tapahtuvat epigeneettiset muutokset miehen siemennesteessä. Myös elintavat, sosiaaliset seikat ja ympäristötekijät voivat vaikuttaa yhteyteen.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä BMJ-lehdessä.

Copyright Duodecim 2018. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja