Mainos

Nelikymppisillä synnyttäjillä enemmän vakavia komplikaatioita

Yli 40-vuotiaana synnyttävät naiset ovat selvästi suurentuneessa vaarassa saada monia vaarallisia komplikaatioita, kuten munuaisten vajaatoiminnan, synnytyksen aikaisen sokin ja lapsivesiembolian.

Tiedot käyvät ilmi tuoreesta kanadalaistutkimuksesta, jossa selvitettiin äidin iän vaikutuksia komplikaatioriskeihin 830 000 yhdysvaltalaissynnyttäjän avulla. Tulosten perusteella äidin terveysriskit suurentuvat tasaisesti iän myötä.

Verrattuna 25–29-vuotiaisiin synnyttäjiin yli 35-vuotiailla oli lapsivesiemboliaa kahdeksan kertaa todennäköisemmin. Yli 40-vuotiailla sokkiriski oli kolminkertainen. Yli 45-vuotiailla synnyttäjillä oli munuaisten vajaatoimintaa 16 kertaa enemmän, minkä lisäksi he joutuivat muun muassa tehohoitoon selvästi todennäköisemmin kuin 25–29-vuotiaat.

Analyysissa huomioitiin monia taustamuuttujia, kuten lapsiluku, naisten painoindeksi ja mahdollinen keinohedelmöitys, mutta nämä eivät selittäneet tuloksia.

Länsimaissa synnyttäjien ikä on noussut tasaisesti viime vuosikymmenten aikana, joten kanadalaisten tulokset koskevat hyvin monia naisia. Aiemmista tutkimuksista äidin iän tiedetään lisäävän myös sikiön riskejä. Muun muassa kromosomipoikkeavuudet ja synnytyskomplikaatiot yleistyvät iän myötä.

Suomessa joka viides synnyttäjä on yli 35-vuotias. Ensisynnyttäjien keski-ikä on noin 29 vuotta.

Tutkimus julkaistiin Plos Medicine -lehdessä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Anna-Riitta synnytti kotona – lääkäri varoittaa riskeistä

Huomenta Suomessa keskusteltiin kotisynnytyksistä sellaisen omakohtaisesti kokeneen Anna-Riitta Kässin sekä Naistenklinikan osastonylilääkäri Mika Nuutilan kanssa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.