Kuinka pitkä olet? Saattaa vaikuttaa raskauteen

Äidin pituudella saattaa olla vaikutusta siihen, miten todennäköisesti hänelle kehittyy raskauden aikana pre-eklampsia eli raskausmyrkytys. Norjalaisaineistoon perustuvat havainnot vahvistavat aiempaa tutkimusnäyttöä.

Hypertension-lehdessä julkaistujen tulosten perusteella yli 172-senttimetristen äitien sairastumisriski on neljänneksen pienempi kuin alle 164-senttimetristen.

Katso yllä olevalta videolta, mitä riskejä kotisynnytykseen liittyy.

Äidin pituus on aiemminkin yhdistetty pre-eklampsiariskiin, mutta tutkimuksista on ollut vaikea päätellä, johtuuko yhteys pituudesta vai elintavoista ja -oloista, jotka vaikuttavat äidin pituuteen.

Varakkaat ja hyvää ravintoa saavat kasvavat pidemmiksi, joten tämä voi osaltaan selittää ilmiötä. Tutkimuksista tiedetään, että pitkät ihmiset ovat myös keskimäärin korkeammin koulutettuja ja paremmissa töissä.

Mikä raskausmyrkytys?

  • Pre-eklampsia tarkoittaa raskaudenaikaista verenpaineen nousua ja valkuaisen erittymistä virtsaan.
  • Tapauksia todetaan Suomessa vuosittain noin 3 prosentilla eli noin 1 800:lla raskaana olevista naisista.
  • Voi aiheuttaa istukan vajaatoimintaa, sikiön kasvun hidastumaa, hapen puutetta ja jopa sikiökuolemia.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa asiaa pyrittiin selventämään huomioimalla lapsen isän pituus. Isän pituuden ajateltiin viittaavan vanhempien yhteiseen korkeaan sosioekonomiseen asemaan. Jos isän pituus olisi yhteydessä pre-eklampsiariskiin, myös äitiä koskeva yhteys selittyisi mahdollisesti perheen asemalla. Tällaista yhteyttä ei kuitenkaan löytynyt, mikä tutkijoiden mielestä vahvistaa näyttöä äidin pituuden merkityksestä.

Tutkimus perustuu hieman alle 100 000:n vuosina 1999–2008 synnyttäneen äidin ja heidän puolisoidensa terveystietoihin.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja