Äidin elintavat kertovat, missä iässä lapset saavat sydänkohtauksen – 7 keskeistä tekijää

Äidin ruokavaliosta ja muista elintavoista voi päätellä, missä iässä hänen lapsensa todennäköisesti sairastuvat sydän- ja verisuonitauteihin. Mitä terveellisemmät äidin elintavat ovat sitä myöhemmin jälkeläiset sairastuvat, jos sairastuvat.

Tiedot käyvät ilmi tuoreesta tutkimuksesta, jossa seurattiin 2 000 äitiä ja isää sekä heidän 2 000 lastaan. Jälkeläisiä seurattiin keskimäärin 32-vuotiaasta 46 vuoden ajan.

Vanhempien elintapoja arvioitiin seitsemällä keskeisellä elintavalla, jotka vaikuttavat sydän- ja verisuonitautien riskiin. Nämä olivat savuttomuus, terveellinen ja monipuolinen ruokavalio, liikunta, normaalipainoisuus, verenpaine sekä veren kolesteroli- ja glukoositasot.

Kun kaikista terveellisimmin elävien äitien (ainakin 5 hyvää elintapaa) lapsia verrattiin epäterveellisimmin elävien (korkeintaan 2) jälkeläisiin, terveellisimmin elävien jälkeläiset sairastuivat sydän- ja verisuonitauteihin keskimäärin yhdeksän vuotta myöhemmin. Isien elintavat eivät vaikuttaneet jälkeläisten riskeihin.

Elintapaohjausta äideille

Tutkijat pitävät havaintojaan erittäin mielenkiintoisina, ja uskovat niiden selittyvän raskauden aikaisilla seikoilla sekä lapsuuden elinoloilla. Esimerkiksi äidin diabetes ja korkea verenpaine raskauden aikana on yhdistetty lapsen myöhempiin sydänriskeihin.

Havainnot olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta ne viittaavat synnytysikäisten naisten ja pienten lasten äitien elintapaohjauksen hyödyttävän paitsi heitä itseään myös heidän lapsiaan. Tutkimus julkaistiin European Journal of Preventive Cardiology -lehdessä.

Copyright 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat