Tutkimus: Matkakulut suurin menoerä lasten harrastuksissa

Lasten- ja nuorten urheiluharrastuksen kustannukset voivat nousta seuramaksujen, urheiluvälineiden ja matkakulujen vuoksi huimiksi.

– Sehän on hirveä tilanne, jos perheessä on useampi lapsi ja jonkun lapsen harrastus on niin kallis, että jouduttaisiin tälle yhdelle lapselle sanomaan, että et muuten voi jatkaa enää tätä harrastusta, kertoo ylitarkastaja Sari Virta Opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Opetus- ja kulttuuriministeriö edistää lasten- ja nuorten liikuntaa suoralla seuratuella. Seuratukea jaetaan tänä vuonna yhteensä viisi miljoonaa euroa. Urheiluseurat voivat hakea tukea, jos perheeltä perittävä kuukausimaksu ei ylitä 50 euroa.

– Tämäkin on suuri summa joillekin perheille, mutta toisaalta lajit ovat hyvin erihintaisia. Oleellista on, että kustannuksia voidaan pitää alempana ja kaikille perheille sopivana.

– Seuratuki on tietysti riittämätön, sillä tänäkin vuonna hakemuksia saapui 1162 kappaleita, joissa yhteenlaskettu hakusumma oli yli 19 miljoonaa, Virta sanoo.

Harrastuskerrat kasvaneet

Kuukausimaksut ja harrastusvälineet eivät ole ainoita rahapussia keventäviä tekijöitä. Tutkimuksen mukaan matkakustannukset syövät eniten urheiluharrastuksen kustannuksista.

– Matkakulut voivat olla toki perheiden valintojakin, mutta suurin syy kulujen lisääntymiseen on harjoituskertojen kasvaminen. Aiemmin lapsia kuskattiin kaksi kertaa viikossa, nyt harrastus voi olla viidestikin viikossa.

– Suomalaisen liikunnan ja väestön terveyden kannalta on tärkeää, että kaikilla lapsilla olisi mahdollisuus harrastaa haluamaansa lajia, Virta kertoo.

Haaste keskituloisellekin perheelle

Opetus- ja kulttuuriministeriö on laatinut selvityksen lasten ja nuorten liikunnan harrastamisen kustannuksista. Tutkimus luovutetaan kulttuuri- ja urheiluministerille huhtikuun alussa.

– Tutkimukseen on vastannut 5000 perhettä ja näiden perheiden vuositulojen keskiarvo on jo yli 80 000 vuodessa. Kun katsotaan muita tilastoja, niin suomalaisista lapsiperheistä vain 36 prosenttia yltää tuohon tulotasoon.

– Tutkija on alkanutkin pohtimaan, että jos tähän kyselyyn vastasivat noin hyvätuloiset, niin pitääkö siitä vetää johtopäätös, että pienempituloisia ei olekaan siellä urheiluseuratoiminnassa mukana, Virta pohtii.

Urheiluseuroilla on myös stipendi-rahastoja, joista perheet pystyvät anomaan tukea urheilumaksujen huojentamiseksi. Yksittäiset perheet eivät kuitenkaan usein saa suoraa helpotusta harrastusmaksuihin.

– Usein saatetaan yleistää, että kyllähän sosiaalitoimistosta voi saada tukea lapsen harrastustoimintaan. Silloin unohdetaan se, että on paljon perheitä, jotka eivät ole lähelläkään sosiaalitoimen asiakkuutta.

– Keskiluokkaisille perheillekin nämä harrastamisen maksut alkavat olemaan jo liian suuria, nimenomaan silloin kun on useampi lapsi perheessä, ylitarkastaja Sari Virta Opetus- ja kulttuuriministeriöstä kuvailee.

Lue myös:

    Uusimmat