Tutkimus: Liikunta voi nopeuttaa aivotärähdyksestä paranemista – tämä määrä lepoa riittää

Tällaisia oireita aivovamma aiheuttaa 1:10
Videolla kerrotaan, millaisia oireita aivovamma aiheuttaa.

Nuorten aivotärähdyspotilaiden ei välttämättä tarvitsisi levätä kuin kolme päivää loukkaantumisen jälkeen. Sen jälkeen liikkumista voi vähitellen lisätä ja tämä voi jopa nopeuttaa parantumista.

Tuoreen kanadalaistutkimuksen havainnot perustuvat kokeeseen, jossa 456 keskimäärin 13-vuotiasta aivotärähdyspotilasta satunnaistettiin joko lepäämään kunnes oireet menivät ohi tai asteittain lisäämään liikuntaa kolmen päivän levon jälkeen. Potilaiden liikkumista seurattiin aktiivisuusmittareilla.

Kun potilaita verrattiin kahden viikon kuluttua, aivotärähdysoireet olivat samalla tasolla kummassakin ryhmässä. Kun analyysi rajattiin potilaisiin, jotka olivat tarkoin noudattaneet liikkumisohjeita, liikuntaa vähitellen lisänneiden oireet lievittyivät nopeammin ja muihin verrattuna heistä harvempien toipuminen pitkittyi.

Liikuntaryhmäläisiä kehotettiin aloittamaan esimerkiksi 15 minuutin kevyillä kävelyillä ja siirtymään maltilliseen hölkkään seuraavana päivänä. Jos oireet tuntuivat pahentuvan, potilas vaihtoi takaisin kävelyyn ja kokeili hölkkää vuorokauden kuluttua uudelleen.

Jos havainnot varmistuvat tulevissa tutkimuksissa, moni nuori aivotärähdyspotilas voisi huoletta lisätä aktiivisuutta kolmen päivän kuluttua aivotärähdyksestä ilman pelkoa oireiden pahentumisesta tai pitkittymisestä. Kaikille potilaille tämä ei silti välttämättä sovi, joten nuoren oireita kannattaa seurata tarkoin.

Tutkimus julkaistiin British Journal of Sports Medicine -lehdessä.

Aivotärähdyksen oireet – kyseessä lievä aivovamma

Aivotärähdyksen oireisiin kuuluvat muun muassa pahoinvointi, huimaus ja päänsärky. Myös erilaiset neurokognitiiviset oireet, kuten muistin ja tajunnantason heikentyminen ovat yleisiä, mutta ohimeneviä oireita.

Aivotärähdykseen pitäisi suhtautua vakavasti, sillä kyse on aina lievästä aivovammasta. Erityisesti lapsilla ja nuorilla aivovamma voi näkyä aivoissa kuukausia loukkaantumisen jälkeen ja osa saattaa oireilla lievästi vielä vuoden kuluttua.

Päänsärky voi liittyä yhtenä oireena yleisiin sairauksiin. Alla olevalla videolla kerrotaan, milloin päänsärystä pitäisi huolestua.

Milloin päänsärystä pitää huolestua? 1:11
Katso video: Milloin päänsärystä pitää huolestua?

Copyright Duodecim 2022. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat