Tutkimus: Lapsille valehtelu ei kannata – arvaatko, mitä he tekevät sinulle aikuisina?

Uudessa tutkimuksessa havaittiin, että aikuiset, joille oli valehdeltu usein lapsena, altistuivat epärehelliselle tai aggressiiviselle käytökselle aikuisena. 

Kolmen yliopiston yhteistyönä tehdyssä tutkimuksessa oli mukana 379 singaporilaista nuorta aikuista. Tutkimus julkaistiin Journal of Experimental Child Psychology -tiedejulkaisussa syyskuussa. 

Tutkimustiimin jäsen ja apulaisprofessori Setoh Peipei sanoo, että valehtelu voi näyttää aluksi helpolta tavalta säästää aikaa. Voisi olla kuitenkin parempi selittää lapselle oikeat syyt sen takana, miksi vanhempi haluaa lapsen tekevän jotain.

Vanhemman käytös on nimittäin hyvin ristiriitaista, jos tämä toisaalta painottaa rehellisyyttä ja samaan aikaan itse valehtelee. 

Suurempi riski epärehelliselle käytökselle 

Tutkimus toteutettiin kyselylomakkeilla, joissa oli kolme teemaa tai ryhmää. Nämä teemat etenivät niin, että ensin kysyttiin, miten usein vanhempi oli valehdellut lapselle silloin, kun vastaaja oli pieni.

Lisäksi kysyttiin, miten usein nuori aikuinen valehteli omalle vanhemmalleen. Viimeiseksi mitattiin vastaajien psykososiaalista väärinkäyttöä ja taipumusta käyttäytyä impulsiivisesti. 

Pienehkön otantaryhmän tulos oli, että valehtelemalla vanhemmat altistivat lapsensa aikuisena esiintyvälle tunkeilevalle ja aggressiivisemmalle käytökselle. Ihmiset, joille oli valehdeltu lapsena, valehtelivat puolestaan aikuisena omille vanhemmilleen.

– Tutkimuksemme osoittaa, että valehtelelulla on epäsuotuisia vaikutuksia, kun lapsi kasvaa. Vanhempien tulisi harkita muita vaihtoehtoja, kuten tunnistaa lapsen tunteita, antaen lapselle tietoa siitä, mitä häneltä odotetaan ja tarjota vaihtoehtoja. Ongelmien ratkaisemista pitäisi tehdä yhdessä lapsen kanssa, jotta hyvä käytös vahvistuu, selittää Setoh Peipei. 

Lue myös:

    Uusimmat