Tutkimus: Koronavirusinfektion voisi todeta myös näin – mahdollistaisi kotitestauksen

Toimittaja testasi: Miltä koronavirusnäytteen ottaminen tuntuu ja miksi se otetaan nenäontelosta? 4:35
Toimittaja testasi: Miltä koronavirusnäytteen ottaminen tuntuu ja miksi se otetaan nenäontelosta?

Koronavirusinfektion voisi todennäköisesti diagnosoida yhtä luotettavasti sylkinäytteestä kuin nenänielunäytteestä, tuore tutkimuskatsaus vihjaa. Jos sylkinäytetestit osoittautuvat luotettaviksi lisätutkimuksissa, ne voisivat mahdollistaa myös potilaiden kotitestaukset.

Tutkimuksessa koottiin yhteen kaikki laatukriteerit täyttävät tutkimukset, joissa selvitettiin sylki- ja nenänielunäytteiden tarkkuutta. Tutkimuksia löytyi 16 ja niihin oli osallistunut 5 900 potilasta.

Sylkinäytetestit tunnistivat koronavirustartunnat 83 prosentin tarkkuudella ja terveet potilaat 99 prosentin tarkkuudella, mikä oli käytännössä yhtä hyvä tulos kuin nenänielunäytteillä saatiin, analyysi osoitti.

Aiemmat selvitykset ovat päätyneet myös ristiriitaisempiin tuloksiin, mikä johtuu todennäköisesti menetelmällisistä eroista. Tässä analyysissa huomioitiin myös se, että nenänielunäytteitä ei aina oteta täydellisesti ohjeiden mukaan, joten tulokset heijastavat tosielämän tilanteita paremmin kuin monet muut tutkimukset.

Katso videolta, miten koronavirusnäytteen ottaminen nenänielusta tapahtuu!

Sylkinäytteillä ei vielä voida korvata nenänielunäytteitä

Tutkijat pitävät tuloksiaan osoituksena sylkinäytteiden mahdollisuuksista, mutta huomauttavat monien seikkojen kaipaavan vielä lisää selvitystä ennen kuin niistä on nenänielunäytteiden korvaajiksi. On esimerkiksi epävarmaa, kuinka hyvin tulokset yleistyvät sairaalapotilaisiin ja missä vaiheessa taudin kulkua näyte kannattaisi ottaa.

Jos havainnot varmistuvat, sylkinäytetestit voisivat kuitenkin helpottaa testaamista huomattavasti. Ne eivät vaadi koulutettua ammattihenkilökuntaa ja potilaat voivat ottaa näytteen itseltään kotioloissa. Tämä vähentäisi paitsi kuluja myös hoitohenkilökunnan altistumista ja voisi tehostaa karanteeneja.

Tutkimus julkaistiin JAMA Internal Medicine -lehdessä.

Lue lisää aiheesta koronavirus.

Copyright Duodecim 2021. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat