Jopa nenätestiä tehokkaampi – uusi tutkimustulos voi mullistaa koronatestauksen täysin: suomalaisprofessori pitää havaintoa merkittävänä

Miksi koronatestin tulokseen ei voi aina luottaa? Testeistä on saatu negatiivisia tuloksia myös sairailta 1:32
THL:n ylilääkäri kertoo videolla, miksi nenän kautta otettujen koronatestien tuloksiin ei voi aina luottaa.

Yhdysvaltalaisen Yalen yliopiston tuore tutkimus osoittaa, että uuden koronaviruksen sylkitesti voi olla jopa nenätestiä tehokkaampi. Suomalaisprofessorin mukaan tutkimustulos on lupauksia herättävä.

Tutkimuksen mukaan koronavirusta esiintyi syljestä otetuissa testinäytteissä enemmän kuin pääasiallisesti käytössä olevien nenätestien näytteissä. Yalen yliopiston tutkimuksesta uutisoi muun muassa CNBC

Testit tehtiin ihmisillä, joilla oli varmistettu koronaviruksen aiheuttama Covid-19-tauti sekä terveydenhuollon ammattilaisilla. Tutkimuksessa tutkittiin 44 koronatartunnan saaneen testejä sekä 98 terveydenhuollon ammattilaisen itse ottamia testejä.

Näytteistä selvisi, että uutta koronavirusta havaittiin enemmän ja johdonmukaisemmin sylkitestistä kuin nenän kautta otetussa testistä. Lisäksi itse otettaessa sylkitestissä oli vähemmän vaihtelua kuin nenätestissä.

Käyttöön kotitestauksessa?

Tulokset antavatkin viitteitä siitä, että koronatestausta voisi jatkossa teettää yhä useammin potilailla itsellään, eikä terveydenhuollon ammattilaista aina tarvittaisi. Se vähentäisi myös hoitajien lähikontaktia potilaiden kanssa ja heidän altistumistaan virukselle.

Uusi tutkimustulos on Helsingin yliopiston zoonoosivirologian professorin Olli Vapalahden mukaan lupaava. Uuden menetelmän avulla testausta voitaisiin laajentaa merkittävästi. 

– Tämä on merkittävä havainto, joka voi helpottaa huomattavasti testauksen järjestämisessä, Vapalahti sanoo.

Virustartunnan paljastuminen syljestä tarkoittaisi myös sitä, ettei nenänäytetikkujen riittävyydestä tarvitsisi huolehtia nykyiseen malliin, Vapalahti huomauttaa. Tutkijoiden mukaan suojavälineiden ohella myös nenänäytetikuista uhkaa olla pulaa koko maailmassa.

Lisää tutkimusta tarvitaan

Suomen hallitus on kertonut uudeksi koronastrategiakseen testaa, jäljitä, eristä ja hoida -hybridimallin. Laajemmalla testauksella pyritään jäljittämään tartuntaketjuja samalla, kun rajoituksia aletaan vähitellen purkaa.

Yalen yliopiston tutkimus on kuitenkin vasta alkusoittoa siihen, että sylkitestausta saataisiin laajamittaiseen käyttöön. Lisää tutkimusta asiasta tarvitaan. 

– Täytyy pitää jäitä hatussa, Vapalahti toteaa. 

Lue myös:

    Uusimmat