Koronavilkkuun merkittävä muutos – uusittu versio mittaa altistumisriskiä laskemalla minuutteja

Mahdollisesta korona-altistumisesta ilmoittavan Koronavilkun toimintaan on tulossa merkittävä muutos. 

Solitan teknologia-asiantuntija Sami Köykän mukaan Koronavilkun tulevat versiot mittaavat kertyviä altistusaikoja tilanteissa, jossa samassa paikassa olleista yksi tai useampi lähellä olija on saanut koronavirustartunnan.

Köykkä kertoo, että ilmoitus tulee, kun tietty päivittäinen raja-arvo ylittyy.

– Tällä hetkellä Koronavilkku mittaa altistumista yksittäisten ihmisten tapaamisessa, jossa mitataan aikaa ja etäisyyttä.

– Toiseen versioon on keväällä tulossa se, kuinka paljon päivän aikana oma käyttäytyminen on lisännyt riskiä esimerkiksi ravintolakäynnillä, eli tilanteissa, jossa on paljon ihmisiä. Altistumisriskiä mitataan silloin päivän aikana kertyneiden altistumisminuuttien mukaan, sanoo Köykkä.

Köykän mukaan puhelinten teknologiakehityksen mahdollistamia samanlaisia altistusminuutteja mittavia versiota kehitetään myös muun muassa Saksassa, Hollannissa ja Tanskassa.

– Koronavilkun tehtävä ei ole kuitenkaan olla mikään kasvattaja vaan varoittaa hankalista tilanteista, lisää Köykkä.

"Ei akuutteja ongelmia"

Köykän mukaan Koronavilkun toiminnassa ei ole tiedossa korjattavia akuutteja ongelmia.

– Jotkut ovat aiemmin kertoneet akun nopeammasta kulutuksesta, mutta tähän auttaa puhelimen uudelleen käynnistäminen kuten moneen muuhunkin puhelimen toimintahäiriöön.

Saatavissa nyt myös Huawein puhelimiin

Koronavilkusta on julkaistu myös Huawein puhelimiin sopiva versio. Huawein puhelimia käyttää kaikkiaan 900 000 suomalaista.

THL:n tiedonhallintajohtajan Aleksi Yrttiahon mukaan Koronavilkkua käyttää jo lähes puolet suomalaisista.

– Vilkkua on ladattu 2 350 000 kertaa ja sitä kautta on ilmoitettu jo lähes 12 000 tartunnasta, mikä on kolmannes kaikista tartunnoista.

Käyttäjien määrä on pysynyt vakiona. Yrttiaho sanoo. 

– Koronavilkun viestit välittyvät useiden vastaavien eurooppalaisten sovellusten välillä Suomesta muualle ja ulkomailta meille, mutta emme voi sanoa, missä altistuminen on tapahtunut, lisää Yrttiaho.

Yrttiaho iloitsee, että Suomessa Koronavilkkua on ladattu luultavasti eniten suhteessa väestöön.

– Virossa vastaavanlaisella sovelluksella on käyttäjiä on joitakin satoja tuhansia. Sveitsissä kaksi miljoonaa ja Espanjassa kuusi miljoonaa eli monissa maissa väestöstä vain 20–30 prosenttia väestöstä käyttää sovellusta.

Yrttiahon mukaan Koronavilkun ohjeistukseen tulee seuraava päivitys 4. maaliskuuta, kun testiin kehotetaan hakeutumaan altistusilmoituksen saaneita – sekä oireisia että oireettomia.

Lue myös:

    Uusimmat