Tutkijoilta karu ennuste: Jääkarhut voivat kuolla sukupuuttoon jopa seuraavien 80 vuoden sisällä

Tuoreen tutkimuksen mukaan jääkarhut voivat kuolla sukupuuttoon vuoteen 2100 mennessä, jos jäätiköiden sulaminen jatkuu ennustettuun tahtiin.

Maailmassa elää tällä hetkellä noin 22 000–31 000 jääkarhua. Arviolta 60 prosenttia niistä elää Kanadassa, ja loput pääasiassa Venäjän pohjoisosissa, Alaskassa, Grönlannissa ja Norjan Huippuvuorilla.

Yksilöitä ei ole paljoa ja laji onkin luokiteltu uhanalaisuudeltaan vaarantuneeksi.

Kohta tilanne voi olla vielä huomattavasti pahempi.

Maanantaina julkaistussa tuoreessa tutkimusraportissa todetaan, että pohjoinen merijää sulaa ennusteiden mukaan hälyttävän nopeasti. Se puolestaan aiheuttaa sen, että jääkarhuilla ei kohta ole enää jääalueita, mistä ne voisivat metsästää ruokaa.

Jääkarhujen pääasiallista ravintoa ovat hylkeet, eikä niitä voi metsästää maalta. Satunnaisesti ne syövät myös muun muassa mursuja sekä sarvi- ja maitovalaita, jotka elävät myöskin meressä.

Raportissa todetaan, että jääkarhut eivät todennäköisesti tule selviämään pelkällä maalta saavalla ravinnolla, sillä siinä ei ole niille tarpeeksi energiaa.

Nälkä ajaa ihmisten lähelle

Toinen syy, mikä voi nälkäkuoleman lisäksi edistää jääkarhujen kuolemista sukupuuttoon liittyy ihmisiin.

Kun jäätiköt sulavat ja eläimet siirtyvät uusille metsästysmaille, niin ne tulevat tietysti maalle ja lähemmäs ihmisiä ja asutusta.

Jo viime vuonna Venäjän arktisilla alueilla jouduttiin paikoin julistamaan hätätilanne, sillä kymmenet nälkäiset jääkarhut alkoivat liikkua kylien läheisyydessä.

Tämä puolestaan johtaa konflikteihin, jotka voivat olla kohtalokkaita sekä jääkarhuille että ihmisille.

Mikään ei estä sukupuuttoa

Maanantaina julkaistussa raportissa kerrotaan ensimmäistä kertaa tarkkoja aikamääreitä jääkarhujen nälkäkuoleman suhteen. Myös aiemmin on puhuttu jääkarhujen mahdollisesta tulevasta sukupuutosta, mutta ilman tarkempia aikatauluja.

Nyt tutkijat ovat kuitenkin laskeneet eri vaikutusten voimaa ja vaikutusta jäätikön sulamiseen.

Tutkijat huomauttavat raportissaan, että ”maltillinen ilmastopäästöjen lieventäminen” voi siirtää jääkarhujen elinajanodotetta muutamilla vuosilla eteenpäin, mutta ei kovin kauas, ja laji tulee heidän mukaansa kuolemaan joka tapauksessa ainakin tietyissä paikoissa sukupuuttoon vielä tällä vuosisadalla.

Lue myös:

    Uusimmat