Osiris-Rexin keräämät kivinäytteet vaarassa levitä ympäri avaruutta – Nasa paiskii töitä kellon ympäri saadakseen luotaimen luukun kiinni

Osiris-Rex-avaruusluotaimen Bennu-asteroidin pinnalta keräämät kivinäytteet aiotaan laittaa pikavauhtia säilöön, kertoo Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallintovirasto Nasa. Luotaimen keräämä näyte on vaarassa levitä pitkin avaruutta, sillä luotaimen robottikäden luukku jäi osittain auki.

Osiris-Rex laukaistiin syyskuussa 2020. Silloin kysyttiin, löytääkö Bennulta ratkaisun elämän syntyyn Maassa. Katso video!

Löytääkö Osiris-Rex Bennulta ratkaisun elämän syntyyn Maassa? 0:58

Nasan tiedotteen mukaan Osiris-Rex keräsi paljon odotettua suuremman näytteen ja osa suurimmista kivistä estää luukun sulkeutumisen. Siksi osia näytteestä on hitaasti levinnyt avaruuteen.

Alun perin näyte oli tarkoitus siirtää syvemmällä luotaimessa olevaan kapseliin vasta ensi viikolla, mutta nyt Nasa kertoo aikaistavansa siirtoa säilöön.

Yhteensä luotain keräsi noin 400 gramman verran näytemateriaalia, kun vaatimuksena oli vähintään 60 grammaa. Tutkimusryhmän edustaja Dante Lauretta kertoo Nasan tiedotteessa, että säilöön siirtämisen aikaistaminen on mahdollista juuri näytteen laajuuden vuoksi.

Siirto-operaatio kestää useita päiviä. Toisin kuin muut Osiris-Rexin automaattiset toiminnot, siirto edellyttää jatkuvaa valvontaa ja ohjausta. Laurettan mukaan tutkijaryhmä tekee nyt töitä kellon ympäri saadakseen siirron onnistumaan pian, jotta mahdollisimman suuri osa näytteistä saadaan talteen ja Maan pinnalle.

Jokaisessa vaiheessa luotain lähettää sekä kuvia että tietoa Nasalle, jotta tutkijat voivat seurata, sujuuko kaikki kuten pitääkin. Koe on kuitenkin niin kaukana, että jokainen tiedonsiirto kestää yhteen suuntaan yli 18 minuuttia.

Osiris-Rex aloitti matkansa vuonna 2016, ja sen odotetaan palaavan Maahan vuonna 2023. Sen keräämien näytteiden toivotaan antavan lisätietoa muun muassa elämän synnystä.

Jos luotain onnistuu tehtävässään, kyseessä on Nasan suurin avaruudesta tuoma näyte-erä sitten Apollo-kuulentojen ja ensimmäinen koskaan asteroidin pinnalta.

Lue myös:

    Uusimmat