Tutkijoiden hurja väite: Tämä yleinen ainesosa saa ahmimaan?

Tuore tutkimus paljastaa fruktoosista uusia, hälyyttäviä seikkoja.

Yalen yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan elintarvikkeisiin lisättävä ja hedelmissä luonnollisesti esiintyvä sokeri fruktoosi ei hillitse ruokahalua, vaan voi saada ihmisen jopa ahmimaan. Tutkijoiden mukaan fruktoosi lisää ruokahalua glukoosia tehokkaamin.

Yliopiston tutkimuksen mukaan glukoosilla ja fruktoosilla on täysin erilaiset vaikutukset ihmisen aivoihin. Tutkijat havaitsivat, että glukoosin syöminen aktivoittaa aivoissa enemmän niitä hormoneja, jotka kertovat ihmiselle tämän olevan kylläinen. Fruktoosin vaikutus oli yllättäen päinvastainen: hormonien määrä väheni ja ihminen jatkoi syömistä.

– Tämä ei todista sitä, että fruktoosi olisi syypää ylipainoepidemiaan. Fruktoosi voi kuitenkin olla yksi merkittävä tekijä yhdessä muiden vaikuttajien ja geenitekijöiden kanssa, tohtori Jonathan Purnell kertoo.

Tutkimustulokset julkaistiin keskiviikkona lääketieteellisessä Journal of the American Medical Association -aikakausilehdessä.

Pitääkö hedelmiä välttää?

Tutkijat eivät suosittele välttämään luonnollisia fruktoosin lähteitä, kuten hedelmiä tai hunajaa. Sen sijaan tuotteet, jotka sisältävät prosessoituja sokereita kannattaa asiantuntijoiden mukaan jättää hyllyyn.

Fruktoosia käytetään prosessoituna elintarvikkeiden makeuttajana ja muun muassa kiistellyn maissisiirapin ainesosana. Tavallinen pöytäsokeri pitää sisällään fruktoosia ja glukoosia, mutta maissisiirapissa fruktoosin määrä on huomattavasti korkeampi.

Maissisiirappia käytetään Yhdysvalloissa laajalti sakkaroosin sijaan makeuttajana esimerkiksi virvoitusjuomissa, makeisissa, valmisruoissa sekä vauvansoseissa. Suomalaiset saavat maissisiirappinsa lähinnä tuontituotteista.

Lähde: Fox News

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja