Tutkijat varoittavat juomasta lennolla tarjottua kahvia – stuertti ei pesisi edes käsiään lentokoneen hanavedellä

Tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa, miksei lentokoneiden hanaveteen kannata koskea. Stuertti kertoo välttävänsä myös kahvin ja teen juomista lennoilla.

Monien yhdysvaltalaisten lentoyhtiöiden hanavesi on saastunut E. coli -bakteereilla ja koliformisilla bakteereilla. Tiedot käyvät ilmi vastikään julkaistusta 2019 Airline Water Study -tutkimuksesta, jonka takana ovat voittoa tavoittelematon DietDetective-järjestö sekä ruokaturvallisuutta tutkiva Hunter College NYC Food Policy Center.

Tutkimuksen mukaan hanaveden laatu vaihtelee lentoyhtiöittäin. Monet lentoyhtiöt ovat mahdollisesti tarjonneet matkustajille epäterveellistä hanavettä, tiedotteessa kirjoitetaan.

Mukana myös suomalaisille tuttuja lentoyhtiöitä

Tutkimusta varten käytiin läpi 23 yhdysvaltalaisen lentoyhtiön lennoillaan tarjoamaa vettä. Näistä lentoyhtiöistä 11 lentää myös kansainvälisiä lentoja, esimerkiksi JetBlue, United Airlines sekä American Airlines.

Vain neljä kaikista tutkituista lentoyhtiöistä sai puhtaat paperit ja niiden hanaveden todettiin olevan suhteellisen puhdasta. Suomalaisillekin tutut American Airlines ja United Airlines saivat tutkimuksessa huonot pisteet.

Tutkijat vetoavat lentoyhtiöihin, jotta ne ottaisivat vesinäytteitä vesitankeistaan. Näyte voisi paljastaa veden mahdollisen saastumisen.

Yhdysvaltalaisten lentoyhtiöiden tulisi säännösten mukaan desinfioida ja huuhdella lentokoneen vesisäiliö neljästi vuodessa. Puhdistusmäärän voi vähentää yhteen kertaan vuodessa, jos lentoyhtiö suorittaa sen lisäksi koneessa kuukausittaiset testit veden saastumisen varalta.

"On harvinaista, että tankkeja tyhjennetään tai siivotaan"

Matkustajat käyttävät tankeissa säilytettyä vettä esimerkiksi käsien pesuun. Lisäksi tankkien vettä käytetään matkustajille tarjottuun kahviin ja teehen.

Matkustajien ei tulisi juoda lennolla vettä, joka ei ole pullotettua. Tutkijat suosittelevat lisäksi, etteivät matkustajat joisi lennolla kahvia tai teetä, johon on käytetty tankeissa säilytettyä vettä.

Conde Nast Traveler -sivuston haastattelema entinen stuertti Bobby Laurie kertoo, että lentohenkilökunta ei useinkaan juo kahvia tai teetä, jotka on tehty lentokoneen hanaveteen.

– On harvinaista, että tankkeja tyhjennetään tai siivotaan, Laurie sanoo.

Hän kehottaa matkustajia lisäksi jättämään kätensä pesemättä hanavedellä lennon aikana ja käyttämään sen sijaan käsidesiä.

Lue myös:

    Uusimmat