Miksei lentokoneen vessaa saa käyttää nousun ja laskun aikana? Tässä vastaus

1:22

Jos lentoa odotellessa tuli juotua kuppi kahvia ja vettä, vessahätä saattaa yllättää juuri, kun saa istuuduttua koneessa paikoilleen. Siinä tapauksessa tulee kuitenkin odottaa, kunnes kone on ilmassa.

Yllä olevalla videolla esitellään sisältä Finnairin uutta lentokonetta. 

Kansainvälisen ilmailulain mukaan lentokone ei saa nousta ilmaan, jos vessassa on matkustajia, kertoo Business Insider -sivusto. Vessassa käynti ei ole sallittua myöskään koneen rullatessa kiitotiellä, ja tiedetään, että esimerkiksi viime vuonna Delta Airlinesin koneesta poistettiin matkustaja, joka yritti käydä vessassa koneen ollessa vielä liikkumatta paikoillaan.

Syynä tähän on turvallisuus. Nousu ja lasku ovat lennon vaarallisimmat hetket, joten matkustajien tulee istua paikoillaan ja jättää pelastustiet vapaiksi.

Vessassa ei myöskään ole turvavyötä tai muutakaan mekanismia varmistamassa, että matkustaja pysyisi paikallaan nousun ja laskun aikana. Täten loukkaantumisriski on suuri. 

Väitetään, että kolkompi syy vessareissun kieltämiseen on, että onnettomuuden sattuessa – ja onnettomuudet siis ovat yleisimpiä lasku- ja nousuvaiheissa – pelastustyöntekijät voivat tunnistaa ruumiit istumapaikkojen perusteella.

Vessaan heti nousun jälkeen

Laki ei vaadi kapteenia pysäyttämään konetta, mikäli matkustaja nousee paikaltaan koneen rullatessa kiitoradalla, mutta sillä on seurauksensa. Reader’s Digest -lehden mukaan ilmailuviranomainen eväsi eräältä lentäjältä lentoluvan viikoksi, kun hän rullasi kiitoradalle, vaikka koneen käytävällä oli matkustajia.

Jos joku matkustaja välttämättä haluaa nousta ylös, kone todennäköisesti seisahtuu siihen paikkaan kiitotiellä, jolloin se voi menettää paikkansa lentojonossa ja lento siten viivästyä.

Helpompaa on käydä vessassa ennen lentoa. Silloin välttyy todennäköisesti myös suututtamasta kanssamatkustajia.

Lentohenkilökunnan mukaan paras aika mennä vessaan on heti turvavyön merkkivalon sammuttua, mutta ennen juomatarjoilun alkua. Tässä vaiheessa useimmilla matkaajilla tuskin vielä on ehtinyt tulla vessahätä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja