Pelkäätkö pöpöjä? Älä käännä ilmastointia pois päältä lentokoneessa

Lentokoneen ilmanvaihtojärjestelmällä on huono maine aivan turhaan.

Joskus matkustajat sulkevat penkkinsä yläpuolella olevan ilmastoinnin, koska he haluavat ehkäistä pöpöjen leviämistä ympäriinsä. Itse asiassa ilmanvaihto voi kuitenkin ehkäistä tiettyjen tautia aiheuttavien mikro-organismien leviämistä. 

Travel + Leisure -sivuston haastattelema lääkäri Mark Gendreau kertoo, että tuulettaminen on sairaan ihmisen eristämisen jälkeen tehokkaimpia keinoja kontrolloida tartuntoja.

Ilmassa leviävät virukset siirtyvät ihmisestä toiseen pisaratartuntoina. Nämä pisarat voivat elää ilmassa jopa viisi tuntia. Kun ilmastointi on päällä ja ilman virtaaminen mahdollistuu, muodostuu näkymätön este, joka suojaa hengitystä.

lmanvaihtojärjestelmän toiminnasta on muitakin harhaluuloja. Ilma ei liiku edestä koneen takaosiin ja takaisin, vaan se jakautuu moniin eri paikkoihin lentokoneessa. Yleensä matkustajat hengittävät ilmaa, joka on peräisin noin kahden tai viiden penkkirivin alueelta. 

Ilma kulkee sairaaloissakin käytetyn HEPA-filtterin läpi, joka suodattaa jopa 99 prosenttia ilmassa olevasta pölystä ja mikrobeista. Ilma suodatetaan lentokoneissa jopa 20-30 kertaa tunnin aikana.

Tautien leviämisen välttämiseksi kannattaa myös välttää pintojen turhaa koskettelua ja pestä käsiä huolellisesti.

***

Miltä lentokoneruoan alkulähteillä näyttää?


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja