Tutkijat varoittavat ilmastonmuutoksen nopeasta etenemisestä – osa maapallosta voi muuttua asuinkelvottomaksi

Osa maapallosta voi muuttua asuinkelvottomaksi 2:08

Tutkijat varoittavat ilmastonmuutoksen nopeasta etenemisestä. Jollei päästöjä saada pian kuriin, maapallo uhkaa lämmetä hallitsemattomasti ja osa maapallosta muuttua asuinkelvottomaksi.

Jo nyt ilmasto on lämmennyt yhdellä asteella esiteollisesta ajasta ja kahta astetta on pidetty rajana, jonka jälkeen lämpenemisen seuraukset voivat olla katastrofaalisia.

Maailman sää on tänä kesänä muistuttanut huolestuttavasti pahimpia ilmastonmuutosennusteita: sietämätöntä kuumuutta ja lämpöennätyksiä, tuhoisia metsäpaloja, rankkasateiden aiheuttamia kaupunkitulvia. 

Pula ruuasta ja vedestä uhkaa

Vaikka yksittäiset sääilmiöt eivät ole suoraan ilmastonmuutoksen aiheuttamia, tutkijoiden mukaan suuria muutoksia voi olla luvassa nopeammin kuin on luultu.

– Näemme jo nyt ilmaston lämpenemisen, lukuisia helleaaltoja ja merenpinnan nousua. Nämä ilmiöt saattavat pahentua vielä paljon. Niillä on paikallisia ympäristövaikutuksia. Viljasadot kuolevat, ja ihmisillä on vähemmän vettä ja ruokaa. Ihmiset turhautuvat tilanteeseen ja joutuvat muuttamaan toisille seuduille, ennakoi professori Joanna Haigh Lontoon Imperial Collegen Ilmastonmuutos- ja ympäristöinstituutista.

Kriittinen piste voi olla lähellä

Tutkijat puhuvat kriittisestä pisteestä tai käännekohdasta, jonka jälkeen ilmastonmuutosta ei voi enää pysäyttää. Kukaan ei tiedä, onko tuo raja juuri kahdessa asteessa vai onko se jo ylitetty.

– Ongelma on se, että jos etsimme todisteita maapallon siirtymisestä uuteen tilaan, todisteet saadaan vasta, kun muutos on jo tapahtunut ja silloin on liian myöhäistä, toteaa professori Martin Siegert Lontoon Imperial Collegesta.

Seuraukset olisivat vakavia. Merenpohjiin ja ikiroutaan sitoutuneen metaanin vapautuminen, Amazonin sademetsien kuoleminen, merenpinnan nousu.

– Esimerkiksi jos Grönlannin jääpeite sulaa, sulamisvesi valuu mereen. Sen tiheys on pienempi, koska se ei ole suolaista vettä. Seurauksena on muutoksia merivirroissa ja pitkällä aikavälillä se voi lämmittää ilmakehää eteläisellä pallonpuoliskolla. Jos Amazonin sademetsät kuolevat ja alue muuttuu ruohotasangoksi, se ei enää sido hiilidioksidia ilmakehästä ja ilmastonmuutos kiihtyy, selittää Haigh.

Päästövähennystavoitteita on kiristettävä

Tutkijat muistuttavat, että tähän mennessä sovitut päästövähennykset eivät riitä.

– Tähän mennessä asetetut tavoitteet tuskin pysäyttävät lämpenemistä kahteen asteeseen. Jos kaikki maat toteuttavat Pariisin sopimuksessa antamansa lupaukset, lämpötila nousee noin kolmella asteella.

– Päästövähennystavoitteita on kiristettävä. Hiilidioksidin vähentäminen ilmakehästä on aloitettava nyt, jotta pääsemme nollapäästöihin vuoteen 2050 mennessä. Se on ainoa tapa pysäyttää lämpeneminen kahteen asteeseen, muistuttaa Haigh.

Jos ilmastonmuutoksen hillintä ei onnistu, maapallon lämpötila voi nousta 4-6 astetta vuosisadan loppuun mennessä.

Lue myös:

    Uusimmat