Tutkimus: kasvonpiirteillä suuri merkitys luottamuksen syntymiseen

Tuoreen tutkimuksen mukaan tietyt kasvonpiirteet herättävät enemmän luottamusta tuntemattomien ihmisten kohdatessa kuin toiset.

Tutkimus julkaistiin hiljattain Journal of Neuroscience -tiedelehdessä.

New Yorkilaisten psykologien tekemän tutkimuksen mukaan aivoilta kestää 33 sekuntia päättää, onko uusi ihminen luotettava vai ei. Luotettavuus päätellään tiettyjen kasvonpiirteiden avulla.

Psykologien mukaan ihminen päättää kirjaimellisesti silmänräpäyksessä, kuinka paljon uskaltaa luottaa tuntemattomaan ihmiseen. Tietyt kasvonpiirteet tekevät ihmisestä helpommin luotettavan näköisen. Jotkin ominaispiirteet taas ovat omiaan herättämään epäluottamusta.

Nämä herättivät eniten ja vähiten luottamusta

Korkeat ja pyöreästi kaartuvat kulmakarvat sekä esiin työntyvät poskipäät ovat ominaisuuksia, jotka herättivät tutkittavissa eniten luottamusta. Hymy vaikutti myös positiivisesti ensivaikutelmaan. Eniten epäluottamusta taas herättivät paksut kulmakarvat ja roikkuvat posket.

Psykologien esittämät havainnot tukevat ajatusta siitä, että ensivaikutelmalla todella on väliä. 

Vaikka ulkonäkö ei kerro mitään ihmisen todellisesta luotettavuudesta, tutkijat havaitsivat, että ihminen päättelee luotettavuuden jo ennen kuin edes tietää, kuka ihminen on. Luottamuksen puute ei välttämättä johdu arvioivan ihmisen aiemmista kokemuksista tai tiedoista. Tutkijat havaitsivat, että erilaisten kasvojen näkeminen ja arviointi aktivoi mantelitumakkeiden toimintaa tutkittavien aivoissa. Mantelitumakkeet sijaitsevat ohimolohkossa, ja niiden tehtävänä on erityisesti prosessoida tunnereaktioita.

Lähde: Daily Mail 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja