Tutkijat opettivat rotat ajamaan autoilla – kyllä, luit oikein

Ninjarotta pakeni kissaa huimalla tempulla 0:18
Ninjarotta pakenee kissaa!

Tutkijat ovat opettaneet rottia ajamaan pieniä autoja. Tämä on muuttanut tutkijoiden käsitystä rottien aivoista, ja kenties tulevaisuudessa lemmikkirotilla onkin omat leikkiautot käytössä?

Jyrsijälle auton ajaminen on paljon vaativampi taito kuin labyrintista selviäminen tai esineiden tunnistaminen. Tämä todistaa, että rottien aivot voivat pystyä paljon monimutkaisempiin asioihin, kuin mitä on tiedemaailmassa aiemmin luultu. Muun muassa The Drive -sivusto uutisoi aiheesta.

Rotat oppivat jopa ohjaamaan 

Tutkimuksen teetti Richmondin yliopisto. Tutkimuksen johtaja Kelly Lambert oli pohtinut, voivatko rotat oppia monimutkaisia taitoja kuten autolla ajamisen.

Rotista oli 11 urosta ja 6 naarasta. Tutkimus tehtiin noin neljän neliömetrin kokoisella alueella. Rotat saivat makupaloja palkinnoksi, jos he siirtyivät autoilla halutuille paikoille. Välimatkaa kasvatettiin koko ajan ja lopulta rotat suoriutuvat ilmiömäisesti jopa vaikeammista ajomatkoista.

Kokeilua varten rotille suunniteltiin omat autot. Ne oli rakennettu vanhoista ruokarasioista, ja niihin oli asennettu renkaat. Autojen sisällä oli ohjauspyörän tilalla kolme kuparista tankoa.

Kun rotta astui auton sisälle ja otti kiinni auton ”ohjaustangosta”, se sulki virtapiirin ja energiaa alkoi siirtyä renkaisiin. Tämä sai auton liikkumaan.

Rotat pystyivät jopa ohjaamaan miniautoa sen perusteella, mihin he laittoivat tassunsa tangolla. Tassuja siirtelemällä auto pystyi kääntymään oikealle tai vasemmalle.

Rotat, jotka onnistuivat oppimaan ajamisen taidon, vaikuttivat rentoutuvan. Tutkijat huomasivat sen mittaamalla stressihormonien tasoja rottien ulosteista.

Tulosten perusteella stressihormonit laskivat sitä mukaan, mitä enemmän rotat oppivat ajamaan. Tutkijat myös huomasivat ajavien rottien olleen vähemmän stressaantuneita kuin rotat, jotka olivat auton kyydissä matkustajina.

Tulokset hämmästyttävät

Kaikki nämä tulokset voivat nojaavat Lambertin aikaisempiin tutkimuksiin rottien aivoista. Rotat pystyvät paljon vaativimpiin asioihin kuin on aikaisemmin luultu.

Autolla ajaminen osoitti, että rotat itse asiassa stressaavat vähemmän, kun he menestyvät haastavissa tehtävissä.

– Me ihmiset kutsumme tätä kyvyksi uskoa omiin taitoihin, selittää Lambert New Scientist –lehdelle. Uudet taidot voivat parantaa ihmisen itseluottamusta, mutta rotilla tämä on vasta löydetty ilmiö.

– Uskon, että rotat ovat paljon älykkäämpiä kuin monet ihmiset olettavat, ja siten myös useimmat eläimet ovat paljon viisaampia kuin me luulemme, Lambert lisää.

Lamembertin mukaan tuloksia voidaan hyödyntää jatkossa muissa tärkeissä tutkimuksissa. Erityisesti jos halutaan etsiä keinoja stressin lievittämiseen. Esimerkiksi masennustutkimuksissa näistä tuloksista voisi olla höytyä.

Lähteet: The DriveNew Scientist​​​​​​​

Lue myös:

    Uusimmat