Tutkijat löysivät "ikuisia kemikaaleja" kuukautistuotteista

Miesjuontaja testasi kuukautiskipuja simuloivaa laitetta suorassa lähetyksessä:"Mä haluaisin oksentaa" 2:48
KATSO MYÖS: "Mä haluaisin oksentaa", kommentoi juontaja Lauri Kottonen testattuaan kuukautiskipuja simuloivaa laitetta suorassa lähetyksessä.

Tutkijat löysivät joistain kuukautistuotteista "ikuisia kemikaaleja".

Monien kuukautissuojien pakkausselosteista ei käy ilmi, mitä tuotteet sisältävät, minkä vuoksi kuluttajalle ja tutkijoille on ollut epäselvää, sisältävätkö ne mahdollisesti terveydelle haitallisia ikuisia kemikaaleja. Tuoreen tutkimuksen mukaan PFAS-yhdisteitä löytyi muun muassa kuukautispikkuhousuista.

PFAS-yhdisteet eli perfluoratut alkyyliyhdisteet ovat pysyviä orgaanisia yhdisteitä, joita on käytetty laajasti teollisissa ja kuluttajille tarkoitetuissa tuotteissa niiden vettä, likaa ja rasvaa hylkivien ominaisuuksien vuoksi, kertoo Ruokavirasto.

PFAS-yhdisteitä kutsutaan myös ikuisiksi kemikaaleiksi, koska ne hajoavat niin hitaasti.

Notre Damen yliopisto selvitti tutkimuksessaan, löytyykö ikuisia kemikaaleja kuukautissuojista tai niiden pakkausmateriaaleista, kertoo Medical News Today.

Asiantuntijat tutkivat yli sata kuukautistuotetta ja niiden pakkaukset etsiäkseen niistä fluorattuja yhdisteitä eli mahdollisesti haitallisten perfluorialkyyli- ja polyfluorialkyyliaineiden indikaattoria.

Ikuisten kemikaalien pitoisuuksia testattiin tamponeista, siteistä, kuukautispikkuhousuista ja kuukupeista. 

Tutkijat kiinnittävät selvitystä tehdessään huomiota siihen, ettei kuukautissuojapakkauksissa tavallisesti ole listattuna niiden sisältämiä materiaaleja. Sen vuoksi kuluttajat eivät tiedä, mitä jalkojensa väliin asettavat.

Ikuisia kemikaaleja löytyi erityisesti kuukautispikkuhousuista ja tamponien sekä siteiden pakkausmateriaaleista

Tutkijat kertovat, että suurimmassa osassa heidän testaamistaan tuotteista ei löytynyt ikuisia kemikaaleja, mutta he olivat yllättyneitä siitä, miten korkeita pitoisuudet olivat joissakin tamponi- ja kuukautissidekääreissä sekä kuukautispikkuhousujen uloimmissa kerroksissa.

Tutkijat olettavat, että valmistajat lisäävät fluoria kuukautispikkuhousujen uloimpiin kerroksiin, koska se voi estää verta karkaamasta sisäkerroksiin ja leviämästä edelleen muihin vaatteisiin. Fluori auttaa pitämään tuotteen kuivana.

Fluori on itse asiassa turvallinen alkuaine pieninä päivittäisinä määrinä, joten saattaa olla epätodennäköistä, että sen löytyminen kuukautistuotteista muodostaisi merkittävää riskiä naisten terveydelle, sanoo lisääntymisterveyteen erikoistunut johtava lääkäri Randy Fiorentino Medical News Todaylle.

Lisääntymisongelmia ja syöpäriski?

Tutkimustietoa siitä, voivatko PFAS-yhdisteet päätyä kehoon eri materiaaleista ihokosketuksen myötä, tarvitaan lisää. 

Aiemmin yhdisteitä on löydetty muun muassa joistain koulupuvuista ja palomiesten työvaatteista.

On mahdollista, että ikuiset kemikaalit kertyvät elimistöön ja aiheuttavat hormonaalisia – ja lisääntymisongelmia, immuunivasteen heikkenemistä ja syöpäriskiä, sanoo synnytyslääkäri ja gynekologi Sherry RossMedical New Todayn artikkelissa.

Tutkimustieto PFAS-yhdisteiden ja sairauksien suorasta yhteydestä puuttuu kuitenkin vielä, kertoo Ross Medical News Today -lehdelle.

Ikuiset kemikaalit on kuitenkin pystytty yhdistämään mahdollisiin terveysongelmiin, kuten syöpään, maksa- ja munuaisvaurioihin, sydän- ja verisuonisairauksiin, ylipainoon, diabetekseen ja vastustuskyvyn häiriöihin.

On rauhoittavaa, että suurin osa aikamme kuukautistuotteista ei sisällä PFAS-yhdisteitä, Ross sanoo.

Kuukautistuotteeksi voi valita myös luomu- ja luonnontuotteita, jotka eivät yleensä sisällä synteettisiä kemikaaleja. Tästä näkökulmasta kuukautispikkuhousujen ja kuukuppien käyttöä kannattaa miettiä. 

Lue myös:

    Uusimmat