Tutkijat laskivat: Näin suurella todennäköisyydellä avaruusromu osuu ihmiseen vuosikymmenen sisällä

Vanessa kuvasi kirkkaan pisteen Malesian taivaalla – onko tässä Maan ilmakehässä palanut kiinalaisraketti? 0:55
Tallentuiko raketin palaminen ilmakehässä videolle? Katso videolta, miltä oletettavasti raketin palaminen Malesian taivaalla näytti

Ihmisillä on kova hinku ampua avaruuteen tavaraa. Ja kun jotain lähetetään ylös, niin jossain vaiheessa osia alkaa sataa alas.

Kaikki avaruudesta putoava romu ei ehdi palaa poroksi ilmakehässä, vaan osia putoaa maankamaralle asti. Business Insider kertoo, että reilu viikko sitten kiinalaisen kantoraketin osia epäillään pudonneen Borneon saarelle lähelle asutusta.

Viime kuussa Australian maaseudulta löydettiin puolestaan kolmemetrinen avaruusromun palanen maasta törröttämästä. Kyseinen romu oli asiantuntijoiden arvioiden mukaan peräisin SpaceX:n lennolta, jolla kuljetettiin Nasan astronautteja viime vuonna.

Aerospace Corporationin asiantuntijoiden mukaan avaruudesta putoavien suurten kappaleiden massasta jopa 40 prosenttia iskeytyy maahan asti.

Avaruuden ruuhkautuessa ja rakettilaukaisujen lisääntyessä riski avaruusromun osumisesta ihmiseen ei ole enää liki mahdottomana pidettävä asia. Tiedejulkaisu Naturessa viime kuussa julkaistun tutkimuksen mukaan on noin kymmenen prosentin mahdollisuus, että avaruusromua osuu ihmiseen tai ihmisiin vuosikymmenen sisällä.

– Jos noppaa pyöräyttelee liian monta kertaa, jollekin se osuu kohdalle, toteaa Harwardin tähtitieteilijä Jonathan McDowell.

Lue myös:

    Uusimmat