Mainos

Tutkijat kehittivät superantibiootin taistelussa bakteereja vastaan

Yhdysvaltalaiset tieteentekijät ovat uudelleensuunnitelleet vankomysiini-antibiootin pyrkiessään tuhoamaan yhden maailman vaarallisimmista bakteereista. Asiasta kertoo muun muassa BBC nettisivuillaan.

Uusi versio vankomysiinistä on suunniteltu olemaan erityisen tehokas antibiooteille vastustuskykyistä enterokokki-bakteeria, eli VRE:tä vastaan. Se näyttää olevan tuhat kertaa tehokkaampi kuin vanhat lääkkeet, kertoo Yhdysvaltain tiedeakatemian julkaisusarja PNAS.

Lääkettä ei ole kuitenkaan vielä testattu eläimillä tai ihmisillä.

Yhdysvaltalainen Scrippsin tutkimusinstituutti toivoo, että lääke olisi käytössä viiden vuoden kuluessa. Tämä edellyttää kuitenkin, että lääke läpäisee lisää testejä.

Vanha antibiootti ei enää tehoa

Asiantuntijat ovat toistuneesti varoittaneet, että ihmiskunnan suurimpia uhkia on antibiottiresistenssisten bakteerien lisääntyminen. Tällöin jotkut sairaudet muuttuisivat mahdottomaksi hoitaa.

Yksi tutkijoita eniten huolettanut on vankomysiinille vastustuskykyinen enterokokkibakteeri, eli VRE. Se voi aiheuttaa vaarallisia haavaumia ja verenmyrkytyksiä. Maailman terveysjärjestö WHO pitää sitä yhtenä suurimmista uhista ihmiskunnan terveydelle.

Jotkut antibiootit toimivat yhä VRE:tä vastaan, mutta 60 vuotta sitten kehitetty vankomyysi ei enää tehoa. Scrippsin instituutin tutkijaryhmä pyrki selvittämään, voiko vankomysiiniä parannella siten, että se saisi takaisin tehonsa.

Tutkijat tekivät strategisia muutoksia vanhan lääkkeen molekyylirakenteeseen saadakseen sen hyökkäämään bakteerien heikkoa kohtaa eli niiden soluseinämää vastaan.

Kolme näistä muutoksista näyttää erityisen tärkeiltä lääkkeen tehokkuuden kannalta. Ne parantavat lääkkeen tehoa ja kestoa.

– Teimme yhden muutoksen vankomysiinin molekyyliin. Se voitti VRE-bakteerin nykyisen vastustuskyvyn vankomysiinille. Sitten lisäsimme molekyyliin vielä kaksi muuta pientä muutosta joten antibiootilla on kolme mekanismia bakteeria vastaan hyökkäämiseksi. Vastuskykyä tällaista antibioottia vastaan on vaikea kehittää, tutkimusryhmän johtaja Dale Boger sanoo.

Bogerin mukaan kolme mekanismia tekee vastustuskyvyn kehittämisen erittäin vaikeaksi.

– Vaikka bakteeri onnistuisikin löytämään vastustuskyvyn yhteen mekanismiin, kaksi muuta mekanismia tappavat sen.

Muokattu vankomysiini tappoi VRE-bakteereja laboratiorio-oloissa ja säilytti lähes täyden tehonsa vielä 50 altistuskerran jälkeen.

– Lääkärit voivat käyttää muokattua vankomysiiniä ilman pelkoa bakteerin vastuskyvyn kasvamisesta, Boger sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.