Tutkijat kartoittavat Intian valtameren lajistoa: "Emme tiedä, mitä siellä elää"

Tutkijat kartoittavat Intian valtameren lajistoa:"Emme tiedä, mitä siellä elää" 1:46

Brittitutkijat ovat lähdössä selvittämään Intian valtameren saloja suuressa tutkimushankkeessa. Tarkoitus on muun muassa sukeltaa syvemmälle kuin koskaan aikaisemmin. Tutkijat uskovat myös löytävänsä satoja uusia merilajeja. Samalla yritetään selvittää, miten ilmastonmuutos vaikuttaa meriin.

Intian valtameri, maailman kolmanneksi suurin meri, on tutkijoille vielä melko tuntematon. Rannikkovesiä on tutkittu, mutta mitä on yli 30 metrin syvyydessä, ei vielä tiedetä.

– Syviä vesiä Seychellien ympärillä ei ole tutkittu juuri ollenkaan. Niinpä emme tiedä, mitä siellä elää. Tarkoitus on ottaa siitä selvää, toteaa Oxfordin yliopiston professori Alex Rogers.

Satoja uusia lajeja voi löytyä

Meriluonnon monimuotoisuus on suurimmillaan noin kahden kilometrin syvyydessä. Pienoissukellusveneitä ja kameroita apunaan käyttävät tutkijat uskovat löytävänsä satoja uusia merilajeja.

– Ajattelemme, että suurin osa merilajeista elää pintavesissä, mutta se ei ole totta. Pinnalla elävien lajien massa on suurin, mutta suurin lajimäärä elää syvällä meressä, batyaalisella vyöhykkeellä 200 metrin ja 3000 metrin välissä, kertoo tutkimusmatkan johtaja Oliver Steeds.

Ilmaston lämpenemisen vaikutuksia meriin tutkittava lisää

Ilmastonmuutoksen myötä lämpenevä merivesi on jo haalistanut koralleja. Sitä ei kuitenkaan tiedetä, kuinka syviin vesiin vaikutus ulottuu. Lisää tutkimusta tarvitaan myös ilmastonmuutoksen vaikutuksesta muihin merilajeihin.

– Emme tiedä, mitä siellä on. Kuinka voimme arvioida, miten herkkä tai kestävä meriluonto on ilmastonmuutokselle, jos emme edes tiedä, mitä kaikkea meressä on. Ensimmäinen tehtävä on selvittää se, huomauttaa meritutkija Yves Plancherel, Gratham-instituutista.

Tutkimushanke kestää kolme vuotta, ja ensimmäinen tutkimusmatka 7 viikkoa.


Lue myös:

    Uusimmat