Tutkijat innoissaan uusista planeetoista – elämän löytyminen on mahdollista

Avaruudesta löytyi kolme maankaltaista eksoplaneettaa 1:49

Kansainvälinen tutkijaryhmä on kertonut löytäneensä avaruudesta kolme maankaltaista eksoplaneettaa. Planeetat ovat kooltaan verrattavissa Maahan ja Venukseen. Tutkijoiden mukaan planeetat tarjoavat parhaat mahdollisuudet löytää elämää aurinkokuntamme ulkopuolelta.

Kolme nyt löydettyä eksoplaneettaa kiertävät punaista kääpiötähteä. Vastaavat kääpiötähdet ovat yleisiä Linnunradassa, mutta nyt sellaisen ympäriltä löydettiin ensimmäistä kertaa planeettoja.

– Tämä on odotettu löytö kyllä, mutta se on merkittävä sen takia, että ne ovat aika lähellä maapalloa noin avaruuden mittakaavassa ja myös maapallon kokoisia suunnilleen, kuvailee avaruustutkija Riku Järvinen Ilmatieteen laitokselta.

Tutkijat julkaisivat huikean animaation uusista planeetoista 4:55

Elämän edellytyksiä löytyy

Eksoplaneetoiksi kutsutaan planeettoja, jotka sijaitsevat oman aurinkokuntamme ulkopuolella. Tutkijoita kiinnostaa se, voisiko nyt löydetyillä eksoplaneetoilla olla elämää.

Yksi nyt löydetyistä planeetoista todennäköisesti sijaitsee elämän vyöhykkeeksi kutsutulla alueella, jossa on sopivasti lämpöä niin, että vesi voi esiintyä siellä nestemäisenä. Sitä ei tiedetä, millaisesta elämästä voisi olla kyse.

– Meidän elämä pohjautuu hiileen, hiilipohjaisiin yhdisteisiin, veteen ja jonkinlaiseen lämmön tai energian lähteeseen. Siinä ovat ne palikat ja loppu on sitten, millaisen muodon se elämä löytää sitten, miettii Järvinen.

Planeettojen ilmakehä kiinnostaa

Seuraavaksi planeettoja ryhdytään tutkimaan tarkemmin avaruusteleskoopeilla. Tutkijat haluavat selvittää, ovatko ne kiveä vai kaasumaista ainetta.

– Myös toivottavasti nähtäisiin niiden ilmakehän läpi kulkevaa valoa, jolloin voitaisiin saada käsitystä, minkälaisia kaasuja ilmakehässä on. Se voisi olla mahdollisuus saada pitävä todiste siitä, onko elämää muualla kuin täällä maapallolla, selittää Riku Järvinen.

Planeetat sijaitsevat 40 valovuoden päässä maapallosta. Kosmisessa mittakaavassa ne ovat melko lähellä. Radiosignaalin lähettäminen sinne kestäisi 40 vuotta ja vastausta joutuisi odottamaan 80 vuotta.

 

Lue myös:

    Uusimmat