Tutkijat: Ehdokkaat pitävät tiukasti kiinni presidentin valtaoikeuksista

Pitkällä aikavälillä presidentin valtaoikeuksia on karsittu. Politiikan tutkijat Kimmo Grönlund ja Jukka Tarkka ovat kuitenkin varmoja siitä, että tähän mennessä presidenttiehdokkaiksi asettuneet eivät halua vähentää valtaoikeuksistaan.

– Kyllähän muistamme Mauno Koiviston aikanaan. Hänkin halusi vähentää presidentin valtaa mutta ei itseltään vaan seuraajaltaan, Grönlund muistuttaa.

Tarkka on samoilla linjoilla.

– Ainakin Sauli Niinistö on hyvin selvästi sanonut, että hän ei hyväksy sitä, että presidentin valtaoikeuksia vähennetään.

Tarkan mukaan ei ole edes varmaa, supistavatko valtaoikeudet tulevaisuudessa.

– Kertaalleen hyväksytty perustuslakiuudistus on tulossa toisen kerran eduskuntaan käsittelyyn, jossa se vasta ratkeaa. Se ei ole kirjossa kuulutettu, että se menee läpi.

Hänen mielestään on mahdollista, että ratkaisun hetki voi jäädä vaiheeseen, jolloin tiedetään, kuka on uusi presidentti.

Grönlundin mukaan jatkossa presidentti on ensisijaisesti arvojohtaja.

– Valtion päämies tai -nainen, jota tarvitaan esimerkiksi erilaisten juhlatilaisuuksien ja siltojen avajaisiin.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ei halua tarkentaa vielä omia vaalisuunnitelmiaan mutta sanoo, ettei presidentin valtaoikeuksia pitäisi rajoittaa. Hänen mielestään koko perustuslain muutos tulisi siltä osin peruuttaa.

– Kun on suora kansanvaali, niin pitäisi olla myös muodollista valtaa. On hieman erikoista, että kokoomuksen ja sdp:n joukoissa presidentin valtaa ollaan oltu karsimassa ja nyt heille on tulossa hyvin voimakastahtoiset ihmiset presidenttiehdokkaiksi vaikka sitten ei ole niin paljon muodollista valtaa.

Lue myös:

    Uusimmat