Tutkijan visio tulevaisuudesta: Ammatit vaihtuvat tiuhaan, yksinäiset puurtajat eivät menesty

Tulevaisuustutkijan mielestä suomalaisten tulisi rakentaa identiteettiään jatkossa jonkun muun kuin työn varaan.

Tutkija Ilkka Halava arvioi, että työn sisältö ja ammattien vaihdokset tulevat yleistymään lähivuosikymmenten aikana.

– Tällä hetkellä käymme työurallamme läpi 3-5 eri ammattia ja määrä kasvaa. Tämän päivän 9. luokkalaiset tulevat kokemaan keskimäärin 6-10 ammattia. Ei kannata sitoa identiteettiään työhön, joka on valtavassa muutoksessa ja on epävarma. Asia pitää ajatella uudella tavalla, Halava sanoo.

Halava uskoo, että automatisaatio ja digitalisaatio lisäävät tuottavuutta eikä viidentoista vuoden kuluttua kaikkien ole tarpeenkaan olla töissä. Työn painopiste siirtyy ihmisten välisiin suhteisiin.

Halava toivoi SuomiAreenassa, että myös suomalaisten arvot ja tekemiset tavat muuttuisivat.

– Arvopohjassamme on syvä usko yksin tekemiseen. Sen pitää muuttua. Suomalainen selviytymisen ja vastuunkannon ajatus on edelleen ihan hyvä ja toimii. Mutta yksin me emme tulevaisuudessa selviä. Emme saa enää jatkossa ajatella mitään tekemistä yksin puurtamisen kautta.

Viestintätoimisto Kreabin toimitusjohtaja Mikael Jungner puolestaan uskoo, että tulevaisuudessa työttömyyttä ei enää ole.

– Maailma on tekemistä pullollaan. On vain totuttu ajattelemaan, että pitää olla paikka, johon mennä töihin, ja siten vasta pääsee tekemään.

Varsinaista työpaikkaa ei kuitenkaan Jungnerin mukaan tarvita, vaan yrittäjyys olisi hänestä ratkaisu työllisyysongelmaan.

– On osaajia, tekemisiä, ei sinne väliin tarvita mitään. Siinä vaiheessa, kun ihmiset tämän hiffaavat, työttömyys loppuu.

Katso koko SuomiAreenan ohjelma ja kaikki puhujat osoitteesta suomiareena.fi

Tiistain suorat verkkolähetykset: 


SuomiAreena Special 1:30:23

Lue myös:

    SuomiAreena-videot

    Uusimmat