Arkkipiispa: Ilmapiiri on kovenemassa – osa kansasta nähdään taakkana ja uhkana

Arkkipiispa Kari Mäkisen mielestä yleinen ilmapiiri yhteiskunnassa on kovenemassa. Mäkisen mielestä tämä näkyy siinä, että vähäosaisista ihmisistä puhutaan yhä useammin uhkana tai taakkana. 

Esimerkiksi turvapaikanhakijoita pidetään usein uhkana omalle turvallisuudelle.

– Ahtaina, epävarmoina aikoina on vaara siihen, että ilmapiiri kovenee, koska yritetään pitää itsestä kiinni. Jos katsotaan vaan talouden kautta, silloinhan ihannekansalainen on se, joka osallistuu tuottavan toiminnan kautta yhteiskunnan ylläpitämiseen. Hän, joka ei osallistu, alkaa näyttäytyä vähemmän kansalaiselta, vähemmän kunnolliselta, Mäkinen sanoo MTV Uutisten haastattelussa.

Arkkipiispan mukaan työ on suomalaisille hyvin tärkeä osa identiteettiä ja hän kehottaa valtiovaltaa pitämään erityistä huolta työllisyydestä. 

– Meillä identiteetti on rakentunut pitkälti työn varaan, mutta ei kuitenkaan pelkästään. Identiteetti ei ole yksiulotteinen asia, vaan on hyvä nähdä muita vaikuttavia tekijöitä, esimerkiksi millaisiin yhteisöihin ihminen kuuluu ja millaiset ystävyys- ja perhesuhteet ovat.

SuomiAreenassa puhunut arkkipiispa muistuttaa, että merkityksellisyys elämään voi löytyä muutakin kautta kuin työn kautta.

Katso koko SuomiAreenan ohjelma ja kaikki puhujat osoitteesta suomiareena.fi

Maanantain suorat verkkolähetykset: 


Lue myös:

    SuomiAreena-videot

    Uusimmat