Tutkija: Venäjän tarve leimata vastustajat fasisteiksi osa identiteettiä

Venäjän Ukrainassa käyttämä propaganda yrittää leimata kaikki vastustajat uusnatseiksi, äärioikeistolaisiksi ja fasisteiksi. Krimin niemimaalla sijaitsevassa Sevastopolissa katukuvaan on ilmestynyt hätkähdyttävä mainos, jonka mukaan niemimaan asukkailla on edessään valinta hakaristin ja Venäjän trikolorin välillä.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Kristi Raik selittää Venäjän propagandassaan viljelemää fasisimia historiallisilla syillä.

– Fasistileiman käyttö tehoaa hyvin venäläiseen kotiyleisöön ja venäjänkielisiin Ukrainassa – tai ainakin niin oletetaan. Fasismi on olennainen osa venäläistä kansallista identiteettiä, osa Suuren isänmaallisen sodan kokemusta, jolloin venäläiset taistelivat natsi-Saksaa vastaan ja kukistivat fasismin, Raik selittää.

Raikin mukaan fasismileimaa on käytetty ahkerasti sodan jälkeen näihin päiviin asti.

– Venäjällä on ollut tapana käyttää sitä viholliskuvien luomiseen. Sitä viljellään aika laajasti venäjänkielisessä keskustelussa ja sillä on hyvin negatiivinen kaiku.

Kun Venäjä nyt leimaa Ukrainan uuden johdon fasisteiksi, se on olennainen osa kielteistä tulkintaa, mitä Venäjä esittää Ukrainan uudesta johdosta.

Propaganda suunnattu kotirintamalle

Raik pitää Venäjän propagandaa ensijaisesti kotimaiselle yleisölle suunnattuna.

– Venäjälläkin moni kansalainen on ollut vähän hämmentynyt siitä, miten Ukrainasta on tullut yhtäkkiä Venäjän vihollinen. Ukraina on kuitenkin veljeskansa ja venäläisten ja ukrainalaisten välillä on hyvin tiiviitä siteitä perhesiteistä lähtien.

Raik pitääkin tilannetta haastavana Venäjän johdolle.

– Oman kotimaisen yleisön saaminen Venäjän nykylinjan taakse on suuri haaste Putinille. Hänen pitää perustella, miksi Venäjä toimii aggressiivisesti ja hyökkäävästi Ukrainaa vastaan, joka on tosiaankin hyvin läheinen kansakunta, Raik perustelee.

Muun maailman korvissa fasistipropaganda kuulostaa kaukaa haetulta ja oudolta. Raikin mukaan ei ole varmuutta, että se tehoaisi oikeasti venäläisiinkään.

Toista maailmansotaa kutsutaan Venäjällä suureksi isänmaalliseksi sodaksi. Myös Suomi oli siinä Venäjän vastustaja. Onko vaaraa, että suomalaisiakin alettaisiin leimata Venäjällä fasisteiksi?

– Kyllä varsinkin Suomen toisen maailmansodan aikaisessa historiassa olisi hyvin helppo löytää vastaavanlaiset ainekset Suomen mustamaalaamiseen.  Mutta siihen ei onneksi ole nyt poliittista tarvetta, Raik arvioi.


Lue myös:

    Uusimmat