Tutkija: Vastauskirje pitää yllä diplomaattisia välejä – sen kautta "voi tarjota Venäjälle porkkanoita"

Presidentti Niinistö kummastelee Venäjän Suomelle lähettämän kirjeen saamaa huomiota 2:31
Presidentti Niinistö kummastelee Venäjän Suomelle lähettämän kirjeen saamaa huomiota: "Vastaus siihen on annettu"

Presidentti Sauli Niinistöltä oli ihan oikein todettu, että Venäjän kirje Suomeen oli vain yksi siirto isommassa pelissä, arvioi Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Matti Pesu. 

Matti Pesun mielestä on kansalaisten tilannekuvan ja mielipiteen muodostuksen kannalta hyvä, että Suomessa ulko- ja turvallisuuspoliittinen johto selvittää kansalle jatkuvasti, missä mennään. 

Pesun mukaan kirje herätti Suomessa tiistaina hetkeksi ihmetystä, koska venäläinen uutistoimisto Tass uutisoi Venäjän lähettäneen sen Suomelle. Myöhemmin selvisi, että kirje oli lähetetty useille muillekin maille. Asiasta kertoi tuoreeltaan ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

Kirjeeseen vastataan diplomaattisyistä

Pesun mukaan kirjeeseen vastataan, koska se pitää yllä diplomaattisia välejä. Hän ei kuitenkaan näe syytä siihen, että sen kanssa pitäisi kiirehtiä. 

Hän uskoo, että vastauksessa kiinnitetään huomio sellaisiin aihealueisiin, joista voidaan syvemmin Venäjän kanssa keskustella ja päästä sopuun. 

– Sen kautta varmasti yritetään tarjota Venäjälle joitain porkkanoita, joihin se voi halutessaan tarttua, mikä voisi johtaa nykyisen välittömän tilanteen lientymiseen, Pesu toteaa. 

– Ne eivät liity turvallisuusjärjestyksen ydinperiaatteisiin, vaan enemmän ehkä asevalvontaan ja luottamusta lisääviin toimiin.

Niinistön puheessa ei uusia avauksia

Sauli Niinistön eduskunnalle pitämää puhetta Pesu luonnehtii odotetun kaltaiseksi valtiopäivien avauspuheeksi, jossa ei uusia avauksia kuultu.

– Presidentti selvitti nykytilannetta ja korosti diplomatian merkitystä. Hän näytti uskovan, että diplomatialla kuitenkin tässä on vielä jonkinlainen mahdollisuus. 

–Hän myös toisti uudenvuodenpuheessa olleita teemoja siinä, että on hyvä, että turvallisuuspolitiikasta keskustellaan, kunhan se pysyy kunnioittavissa rajoissa ja ymmärretään toistemme argumentteja. 

Lue myös:

    Uusimmat