Niinistölle kritiikkiä hampaattomuudesta Putinin vierailun aikana – vastaa kritiikkiin MTV Uutisten haastattelussa: "Se on hänen käsityksensä"

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön mukaan Itä-Ukrainan tilanne nousi vahvasti esiin myös kahdenkeskisissä neuvotteluissa Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa. Niinistö kommentoi neuvotteluja MTV Uutisille presidentin esittelyn jälkeen tänään puoliltapäivin.

Niinistön mukaan presidentit keskustelivat Itä-Ukrainan tilanteesta melko pitkään. Hän katsoi, ettei voi avata keskusteluja sen tarkemmin.

– Me käsittelimme kokonaisuutta hyvinkin perusteellisesti ja totta kai siitä jäi ainesosia, joista keskustelen sitten Zelenskyinkin kanssa, Niinistö sanoi.

Niinistö tapaa Ukrainan uuden presidentin Volodymyr Zelenskyin kolmen viikon kuluttua Kiovassa. Hänellä ei ollut tietoa, aikooko Putin tavata Zelenskyitä.

Eilisessä tiedotustilaisuudessa Ukrainan tilanne kuitattiin lyhyesti. Niinistön mukaan ”näyttää siltä, että käytännön töitä on tekeillä, ja niitä sitten pyrin edistämään”.

Ihmisoikeudet nousivat Niinistön mukaan esille Moskovan mielenosoituksista käydyssä keskustelussa. Venäjän viranomaiset ovat puuttuneet kovaotteisesti opposition mielenosoituksiin viime aikoina.

Asia nousi esiin myös eilisessä lehdistötilaisuudessa. Putin vastasi tähän Venäjän kunnioittavan ihmisoikeuksia ja omien kansalaistensa oikeuksia.

Presidentti Niinistö on saanut kritiikkiä siitä, ettei hän haastanut Putinin näkemyksiä juuri lainkaan.

– Se on hänen käsityksensä, Niinistö sanoi, kun MTV kysyi, tyydyttikö Putinin vastaus.

– Minun on vähän pakko keskittyä sellaisiin seikkoihin, jotka koen Suomen turvallisuuden kannalta keskeiseksi, koska se on minun tehtäväni. Esimerkiksi Ukrainankin tilanne liittyy kokonaisturvallisuuteen, Niinistö korostaa.

Eilisen päivän kokonaistunnelmasta Niinistö toteaa, että presidentit puhuivat melko pitkään.

– Tiedotustilaisuudessa oli tiukkaa tekstiä ja välillä joissakin asioissa päästään sitten paljon parempaankin yhteisymmärrykseen, joissakin muissa asioissa. Tai ainakin niin, että keskusteluyhteys on hyvin avointa.

Niinistö EU-avauksestaan: Perustuslakia ei tarvitse muuttaa

Niinistö selvensi myös suurlähettiläspäivien linjaustansa, jonka mukaan hän olisi valmis siirtämään jäsenmaiden omaa ulko- ja turvallisuuspoliittista valtaa Euroopan Unionille siitä huolimatta, että se kaventaisi hänen valtaoikeuksiaan.

Niinistö painotti, ettei perustuslakiin tarvitsisi käytännössä koskea.

– EU:n olisi hyvä olla tällainen maailman neliön nurkka ja se vaatii, että EU:lla olisi yhteinen käsitys ulko- ja turvallisuuspolitiikasta ja jos sellainen yhteinen käsitys on, EU:ta kuultaisiin, Niinistö sanoo.

Jos EU vahvistuu Niinistön toivomalla tavalla, pääministeristä tulisi presidenttiä merkittävämpi ulkopoliittinen toimija.

– Kotimaassa tapahtuisi sellainen muutos, että noissa palavereissa, joissa nyt oltiin, puhuttaisiinkin, että miten Suomi EU:n sisällä suhtautuu ulko- ja turvallisuuspolitiikan kysymyksiin. Nyt pääosin puhumme siitä, miten Suomi itse suhtautuu ulospäin, Niinistö sanoo.

– Joten ei siinä mitään perustuslaillista muutosta tarvittaisi, hän tähdentää. 

Lue myös:

    Uusimmat