Tutkija: Vaalirahalain uudistaminen pois puolueiden käsistä

MTV:n vaaliasiantuntija, Åbo Akademin tutkimusjohtaja Kimmo Grönlund haluaisi vaalirahoitusta koskevan lainsäädännön uudistamisen pois puolueiden käsistä.

- Pidän outona sitä, että johtavien puolueiden puoluesihteerit vetoavatvaaliraha-asiassa Lauri Tarastin työryhmän tuloksien odottamiseen. Hehän itse istuvat siellä työryhmässä.

Grönlund siirtäisikin vaalirahoituksesta päättämisen tavallisten kansalaisten käsiin.

- Joissain tapauksissa edustuksellisen demokratian toimijat ovat itse niin kiinni siinä asiassa, että he eivät yksinkertaisesti pysty tekemään puolueettomia päätöksiä. Nyt pitäisi kysyä kansalta, mitä he haluavat tietää puoluetoiminnan rahoituksesta.

Yksi vaihtoehto olisi malli, jossa edustava otos suomalaisia kerättäisiin työryhmään päättämään asiasta. He kokoontuisivat muutaman viikon tai kuukauden ajan, kuulisivat asiantuntijoita ja tekisivät päätöksen.

Grönlundin mukaan esimerkiksi Kanadassa vastaavanlaista päätöksentekoa on käytetty menestyksekkäästi.

- Myös koetilanteista saadut tulokset ovat hyviä. Tavalliset kansalaiset voivat siis tehdä aivan laadukkaita päätöksiä, kun heille annetaan mahdollisuus perehtyä asiaan.

Entä kuinka suurta avoimuutta poliittisen rahoituksen suhteen tutkija kannattaa?

- Mielipiteeni on selkeä. Puolueiden koko tilinpäätös kaikkine tuloineen ja menoineen tulisi olla kansalaisten nähtävillä. Näin päästäisiin eroon turhasta arvuuttelusta.

Kohu ei ole johtanut henkilövaihdoksiin politiikassa

Vaalirahakohu ei ole tähän mennessä johtanut kuin yhteen henkilövaihdokseen, Kuntien Eläkevakuutuksen toimitusjohtajan Markku Kauppisen eroon. Vallassa olevien poliitikkojen piirissä eroja ei ole nähty.

- Toki sekin vaikuttaa, että maa on pieni ja sopivia henkilöitä tehtäviin on monia muita maita niukemmin. Se ei kuitenkaan selitä koko asiaa. Suomeen on pesiytynyt tällainen erikoinen tyyli: Todella pitkään henkilöt vetoavat siihen, ettei mitään laittomuutta ole tapahtunut, Grönlund arvioi.

Monissa muissa maissa ministerit saattavat erota pelkästään jo epäluottamuksen takia tai jopa silloin, kun ministerin alaisuudessa toimiva virkamies on töpeksinyt.

- Pitäisi ajatella niin, että ministeri kantaa oman alueensa poliittisen vastuun. Se olisi suoraselkäisempää.

Grönlund ei ole niinkään huolissaan siitä, että kohu vähentäisi ihmisten kiinnostusta politiikkaan.

- Itse asiassa kiinnostus on aika korkealla tasolla, jopa verrattuna takavuosikymmenien ylipolitisoituneeseen aikaan.

Sen sijaan luottamus poliitikkoihin ja politiikkaan voi kärsiä, samoin äänestysaktiivisuus.

- Tämä varmasti vähentää kansalaisten innostusta liittyä poliittisiin puolueisiin tai liikkeisiin. Puolueissa saatetaan toki laskeskella, että vaaleihin on vielä pitkä aika, ja kohu ehtii unohtua.

Seuraavaksi Suomessa järjestetään eduskuntavaalit maaliskuussa 2011.

Lue myös:

    Uusimmat