Mainos

Tutkija: Trumpin luottomiesten vierailut kielivät USA:n ja Euroopan suhteiden selkiytymisestä

10:00

Yhdysvaltain ja Euroopan suhteet ovat selkeytymässä, arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola torstain Huomenta Suomessa. Tästä merkkinä ovat Aaltolan mukaan muun muassa Trumpin hallinnon edustajien korkean profiilin vierailut Euroopassa.

Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence, puolustusministeri James Mattis ja ulkoministeri Rex Tillerson saapuivat tänään alkavaan Münchenin turvallisuuskonferenssiin, jonka aiheina ovat muun muassa USA:n ja Euroopan suhteet, EU:n puolustusyhteistyö ja Syyrian sota.

Aaltolan mukaan poliitikkojen vierailu viestii Yhdysvaltain ja Euroopan välien selkeytymisestä.

– Nyt tulee selkeästi esille, mitä EU:lta vaaditaan ja mikä Yhdysvaltain suhde EU:hun on. Alkaa hieman aukeamaan, mitä uusi Trumpin aikakausi meille tarkoittaa. Todennäköisesti se ei tarkoita mitään valtavan dramaattista muutosta aikaisempaan verrattuna.

Suuria yllätyksiä on tuskin luvassa myöskään Yhdysvaltain Venäjä-suhteissa. Maan hallintojen edustajat kohtaavat ainakin Saksan Bonnissa järjestettävässä G20-kokouksessa. 

– Yhdysvalloissa tullaan harjoittamaan hyvin pitkälti samaa Venäjä-politiikkaa kuin Barack Obamankin aikana. Pitäydytään sanktioissa ja eurooppalaisissa säännöissä esimerkiksi Krimin niemimaan tilanteen suhteen. Sen Venäjään liittämisen myöntämillä Yhdysvallat saisi Venäjältä myönnytyksiä. Sitä tullaan kuitenkaan tuskin käyttämään pelinavaajana.

– Viime hetken vinkit ovat siihen suuntaan, että mitään dramaattista diili- tai suurvaltapohjaista, missä käveltäisiin Suomen ja Euroopan päitten yli, ei olisi tulossa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.