Mainos

Tutkija: Trumpin ja Putinin kohtaaminen helpottaisi maailmanpolitiikan jännitteitä – valtaisa urakka Suomelle

Venäjän presidentti Vladimir Putin on ilmoittanut haluavansa tavata Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin Helsingissä toukokuussa järjestettävän Arktisen neuvoston huippukokouksen yhteydessä.

Aleksanteri-instituutin tutkijatohtorin Hanna Smithin mukaan aika suurvaltojen päämiesten kohtaamiselle alkaa olla kypsä. Smithin mukaan tapaaminen helpottaisi maailmanpolitiikan jännitteitä.

– Maailmanpolitiikassa on hiukan sellainen jämähtänyt tilanne, eikä sitä päästä purkamaan ennen kuin tällainen huipputapaaminen on järjestetty.

– On hyvin tärkeää, että presidentit tapaavat ja mitä nopeammin, sen parempi se on kaikille osapuolille.

Smith arvioi, että Venäjällä tapaamiseen ollaan Yhdysvaltoja valmiimpia. Trump ei ole vielä kommentoinut Putinin ehdotusta.

 – Trumpin kohdalla on kyse siitä, onko hän vielä esimerkiksi toukokuussa valmis tapamaan Putinia. Venäjän puoli on varmasti huomattavasti valmiimpi tähän tapaamiseen.

Tapaaminen merkitsisi Suomelle valtaisia valmistelutöitä

Suomen valikoitumisella mahdolliseksi tapaamispaikaksi ei Smithin mukaan ole sen suurempaa symbolista merkitystä.

– Jos mennään 1990-luvulle, niin ovathan Yhdysvaltain ja Venäjän presidentit tavanneet myös Suomessa. Siinä mielessä tapaamispaikalla ei välttämättä tarkkaa kriteeriä ole.

Smithin mukaan Suomen valikoitumiseen voi kuitenkin vaikuttaa Suomen kuva neutraalina ja sotilaallisesti liittoutumattomana.

– Ehkä tässä halutaan pistää hieman painoarvoa sillekin, Smith arvioi.

Suomelle Putinin ja Trumpin yhtäaikainen saapuminen merkitsisi ainakin massiivista työnsarkaa valmistelujen osalta.

– Tietenkin se on PR:n kannalta hienoa. Siinä Suomi nostetaan jälleen kerran maailmankartalle tällaisessa hyvin tärkeässä tapaamisessa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.