Asiantuntijat: Putinilla ja Trumpilla historiallinen yhteinen tavoite heikentää Eurooppaa

Suomalaisasiantuntijoiden mukaan Vladimir Putinin ja Donald Trumpin tämänpäiväisen huippukokouksen suurimmat odotukset kohdistuvat aseistariisuntaan. Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak sanoo, että molemmilla presidenteillä on historiallinen, samankaltainen tavoite heikentää Eurooppaa.

– Donald Trumpilla on vahva usko siihen, että asioita saadaan ratkaistua persoonallisuuden voimalla. Kansainvälisessä politiikassa virkamiesten työ ja valmistelu on kuitenkin kriittinen juttu. Eli suurempia tuloksia ei pitäisi tapaamiselta odotella, sanoo Huomenta Suomessa vieraillut Salonius-Pasternak.

Venäjän näkökulmasta lähetyksessä asiaa kommentoinut Aleksanteri-instituutin apulaisprofessori Katri Pynnöniemi sanoo, että Venäjälle on erinomainen asia pelkästään se, että tapaaminen järjestyy.

– Ennakko-odotukset ovat aseidenriisunnassa. Voitaisiin odottaa esimerkiksi uuden Start-sopimuksen jatkoa. Joko sovitaan viiden vuoden jatkosta tai neuvotteluiden jatkamisesta instituutioiden tasolla, Pynnöniemi sanoo.

Start-sopimus rajoittaa yhdysvaltojen ja Venäjän strategisten aseiden määrää.

Pynnöniemen mukaan Suomi sopii Putinille kokouspaikaksi hyvin ensisijaisesti sijaintinsa vuoksi.

– Moskovasta on helppo lennähtää tänne.

Trumpilla paineet

Salonius-Pasternakin mukaan Trumpilla on tapaamisessa suurempi paine näyttää, että jotain voidaan saavuttaa.

– Trumpilla on henkilökohtainen tarve osoittaa, että tapaamalla eri maiden johtajia, jotain suurta tapahtuu.

EU ihmeissään

Ulkopoliittisen instituutin asiantuntija nostaa esiin yhden historiallisen seikan presidenttien tapaamisessa. Molemmilla suurvaltojen presidenteillä on sama agenda, heikentää ja ravisuttaa Eurooppaa.

EK:n EU-asioiden johtaja Taneli Lahti sanoo Huomenta Suomessa unionin olevan tapaamisen sisällöstä hieman huolissaan. Lahden mukaan nyt toivotaan, että presidentit eivät puhuisi Euroopan pään yli Euroopan asioista.

Lahden mukaan Trumpin politiikka osoittaa, että historiallisen läntisen yhteistyön periaatteet joutuvat kyseenalaisiksi.

Presidentti Trump on muun muassa kyseenalaistanut WTO:n, Naton ja YK:n toimintaa.

Lahti arvioi, että presidentti Sauli Niinistö ei onneksi edusta tapaamisessa vain Suomea, vaan hän tuo neuvottelupöytään myös EU:n terveiset.

 

Lue myös:

    SuomiAreena-videot

    Uusimmat