Tutkija toivoo politiikan kentältä valppautta äärioikeistolaiseen terrorismiin – "Estäisivät pesiytymisen ruohonjuuritasoillensa"

Tutkija: Politiikassa pitää olla valppautta äärioikeistolaisen terrorin pesiytymisen varalta 2:52
Videolla Pyrhönen kertoo, mitä kolmikon puheet entisen pääministeri Sanna Marinin ampumisesta kertovat joukon suunnitelmista.

Tänään annettu terrorismirikostuomio kolmelle äärioikeistolaiselle on yliopistotutkija Niko Pyrhösen mukaan tietynlainen ennakkotapaus. Oikeus käytti todisteena syytettyjen sosiaaliseen mediaan ja muualle verkkoon tuottamaa sisältöä.

Hänen mukaansa viranomaistoimintaa ja toimivaa lainsäädäntöä on kiittäminen siitä, että miesten toiminta paljastui ja saatiin keskeytettyä.

– Nämä toimijat yleensä toimivat sellaisella tavalla, että he jakavat sisältöään ja ajatuksiaan sangen pienelle piirille, ja sen takia monesti heidän toimintansa tarkkailuun vain viranomaisilla on tarkempi pääsy, Pyrhönen kertoo.

Kolme tuomittiin äärioikeistolaisista terrorismirikoksista vankeuteen 2:08
Tällaisia olivat rikokset, johon äärioikeistolainen kolmikko syyllistyi ja valmistautui.

Vaikka samanlaisen äärioikeistolaisen aatevirtauksen edustajien määrän arvioiminen on tämän vuoksi hankalaa, hän tuo esille, että rikollisuudessa yleisestikin vain pienempi osa jää teoistaan kiinni.

Eräällä epäillyistä oli yhteyksiä poliittiseen toimintaan. Tutkija toivoo siksi poliittiselta kentältä valppautta.

– Toivoisi, että myös politiikan kentällä toimijat tarkkailisivat aktiivisesti ja estäisivät tällaisen toiminnan pesiytymisen ruohonjuuritasoillensa, Pyrhönen sanoo.

Jutun alussa olevalla videolla Niko Pyrhönen kertoo, mitä kolmikon puheet entisen pääministeri Sanna Marinin ampumisesta kertovat joukon suunnitelmista.

Poliisin takavarikoimat videot paljastavat äärioikeistolaisista terrorismirikoksista epäiltyjen aseleikit ja vahingonteot 0:53
Katso videolta, millaisia videoita nyt tuomitut miehet kuvasivat. Materiaali on poliisin esitutkintapöytäkirjasta.

Lue myös:

    Uusimmat