Syyttäjä: Äärioikeistolaisten terrorismituomioon sisältyy viesti: "Tämän ideologian omaksuneita on meillä kyllä muitakin"

Poliisin takavarikoimat videot paljastavat äärioikeistolaisista terrorismirikoksista epäiltyjen aseleikit ja vahingonteot 0:53
Katso videolta, millaisia videoita nyt tuomitut miehet kuvasivat. Materiaali on poliisin esitutkintapöytäkirjasta.

Apulaisvaltakunnansyyttäjän mukaan Päijät-Hämeen tänään antama terrorismituomio lähettää vakavan viestin ja on ennakkotapaus. 

Kolme nuorta suomalaismiestä tuomittiin tänään terrorismirikoksista vankeuteen. Kahdelle heistä vankeus on ehdotonta. 

Jutussa ehdottomaan vankeuteen tuomittiin myös vanhempi mies, joka oli myynyt nuoremmille aseen ja patruunoita. Hänen ei kuitenkaan katsottu syyllistyneen terrorismirikokseen.

Tuomio on poikkeuksellinen, sillä kyse on ensimmäisestä kerrasta, kun äärioikeiston edustajia tuomitaan Suomessa terrorismirikoksista. 

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappen mukaan tuomio on ainutlaatuisuutensa lisäksi tärkeä myös sisältönsä puolesta.

– Tässä on nyt yksi niistä harvoista terrorismirikostuomioista, joita meillä on ylipäätänsä annettu, ja tämä tapaus on tyypiltään tietyllä tavalla ennakkotapausluonteinen, Rappe kommentoi MTV:lle. 

– Siinä nyt käsitellään tätä äärioikeistotahon terroristista suuntautumista rotusotineen ynnä muineen. Ja on hyvin tiedossa, että tämän ideologian omaksuneita tahoja meillä on kyllä muitakin kuin tämän jutun vastaajat. Eli kyllä tähän tuomioon vakavaksi tarkoitettu viesti sisältyy, hän jatkaa.

Rappen mukaan syyttäjät ovat tyytyväisiä käräjäoikeuden ratkaisuun, sillä tuomio on pitkälti sitä, mitä syyttäjät oikeudessa esittivät ja vaativat.

– Erityisen tärkeää on, että käräjäoikeus on suorastaan massiivisen pedanttisesti perustellut tämän tuomittujen terroristisen tarkoituksen, mikä on tämän rikosasian ydinseikka, hän sanoo.

Poliisin takavarikoimat videot paljastavat äärioikeistolaisista terrorismirikoksista epäiltyjen aseleikit ja vahingonteot 0:53
Poliisin takavarikoimat videot paljastivat äärioikeistolaisista terrorismirikoksista epäiltyjen aseleikit ja vahingonteot.

Haaveita rotusodasta ja tummien ampumisesta

Kovimmat tuomiot luettiin tänään kahdelle 1990-luvulla syntyneelle miehelle, jotka olivat käräjäoikeuden mukaan uppoutuneet syvälle äärioikeistolaiseen aatemaailmaan.

Oikeuden mukaan miehet edustavat niin sanottua akselerationismin aatesuuntaa, jossa lietsotaan demokraattisen yhteiskunnan romahtamiseen johtavaa "rotusotaa" ja hyväksytään väkivalta vihollisiksi katsottuja vastaan.

Aatteen vihollisiksi nähdään paitsi maahanmuuttajat ja etniset vähemmistöt, myös heidän asiaansa ajavat yhteiskunnalliset vaikuttajat.

Keskinäisissä verkkokeskusteluissa miehet puhuivat tummaihoisten ampumisesta ja iskuista Suomen infrastruktuuria vastaan.

Käräjäoikeuden mukaan miesten tarkoituksena olikin aiheuttaa vakavaa pelkoa väestön keskuudessa. 

Jutun pääsyytetty, vuonna 1994 syntynyt Viljam Nyman, valmisti aatteen innoittamana aseita 3D-tulostamalla sekä myös harjoitteli niiden käyttöä. Hän hankki ohjeita myös esimerkiksi räjähteiden valmistamiseen.

Vuonna 1996 syntynyt kanssasyytetty puolestaan käytti Nymanin printtaamaa asetta maahanmuuttajaperheen postilaatikon tuhoamiseen. Toisella kertaa mies räjäytti laatikon. 

Nyman tuomittiin 3 vuoden ja 4 kuukauden ehdottomaan vankeuteen. Nuorempi mies sai puolestaan 1 vuoden ja 9 kuukautta ehdotonta vankeutta.

Kahdelle lievemmät tuomiot

Pääkaksikon lisäksi jutussa tuomittiin kaksi muuta. 

Vuonna 2001 syntynyt nuori oululaismies sai tuomion Nymanin avustamisesta terroristisessa aserikoksessa. Hänelle tuomittiin 7 kuukautta ehdollista vankeutta ja oheissakko.

Vuonna 1957 syntynyt mies tuomittiin 1 vuoden ja 2 kuukauden vankeuteen ampuma-aserikoksista, koska mies oli myynyt Nymanille ja vuonna 1996 syntyneelle kanssasyytetylle aseen ja patruunoita.

Kuusikymppisen miehen teot katsottiin poikkeuksellisen vakaviksi, sillä mies tiesi nuorukaisten tarkoitusperistä. Tästä syystä vankeus tuomittiin ehdottomana. Miehen ei silti väitetty syyllistyneen terrorismirikokseen nuorempien miesten tavoin.

Tuomio ei ole lainvoimainen, eli siitä voi valittaa hovioikeuteen. 

Lue myös:

    Uusimmat