Tutkija: Monet vanhukset ovat suorastaan heitteillä

"Ihmisarvoista kohtelua saisi ja kunnioitusta. Ei pilkata tai puhuta yli. Samat hoitajat loisivat turvallisuuden tunnetta." Esimerkiksi nämä ovat hoitotyön ammattilaisten toiveita siitä, miten he haluaisivat itseään hoidettavan vanhuksina. 

Asiaa selvitettiin Hoitoalan tutkimussäätiön Hotuksen raportissa, jossa hoitajien asennetta ikääntyviin pidettiin jopa henkilöstömäärää tärkeämpänä. Henkilömäärää pitäisi kuitenkin lisätä hyvän ja arvokkaan hoitamisen varmistamiseksi. 

Vastaajat kertoivat arvostavansa hoitajien ammattitaitoa, työmotivaatiota ja koulutusta. Yhteistyön katsottiin toimivan hoitoon osallistuvien kesken. Vastaajien mukaan vanhustyötä ei kuitenkaan arvosteta eikä siihen panosteta riittävästi.

– Mielestäni monet vanhukset ovat suorastaan heitteillä omassa kodissaan, arvioi Hotuksen tutkija Anne Korhonen.

Muutosta kaivataan hoidon laatuun ja eettisyyteen sekä henkilöstön määrään ja asenteisiin. Vastaajat korostavat muun muassa kiireettömien kohtaamisten merkitystä.

Huomiota tulisi kiinnittää myös hoitohenkilöstön työssä jaksamiseen. Lisäksi katsotaan, että esimerkiksi omaisten osallistumista hoitoon tulisi tukea.

Vastaukset saatiin viime vuonna 290:ltä hoitotyön ammattilaiselta. Lähes kolmasosa vastaajista oli 50–59 -vuotiaita.

Suosituksia kaivataan 

Selvityksestä ilmenee, että hoitotyöhön tarvittaisiin lisää suosituksia.

Vastausten perusteella ikääntyneiden hoidossa on nykyisellään paljon vaihtelua. Hoitajat tunnistavat hyvän hoidon elementit, mutta tietävät, että ne eivät aina toteudu.

– Hoitosuosituksilla voitaisiin saada tasattua ikääntyvien hoitotyön laatua, sanoo alan ammattijärjestön Tehyn tutkimuspäällikkö Juha Kurtti.

Raportissa nousi esiin toive siitä, että vanhuksen hoitotyöhön riittäisi vastaisuudessakin osaavaa henkilökuntaa.

– Tulevaisuudessa koulutuksessa pitäisi ehkä nykyistä enemmän kiinnittää huomiota ikääntyneiden hoitotyön erikoisosaamiseen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja