Tutkija Medvedevin varoituksesta: Suomalaisten ei tarvitse olla Venäjästä lainkaan huolissaan – "Venäjä on tavallaan itse ansassa"

Venäjä varoittaa tiukkasanaisesti Suomen ja Ruotsin mahdollisesta Nato-jäsenyydestä 5:46
Katso video: Näin Jyri Lavikainen arvioi Dmitri Medvedin kovalta kuulostavia varoituksia Naton laajenemisesta Suomeen ja Ruotsiin.

Venäjän ilmoitus vastareaktiosta, jos Suomi liittyy Natoon ei yllättänyt asiantuntijaa lainkaan.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Venäjän entinen presidentti ja Venäjän turvallisuusneuvoston varapuheenjohtaja Dmitri Medvedev antoi tänään lausunnon, jonka mukaan Venäjä vahvistaa rajojaan, jos Suomi ja Ruotsi liittyvät Natoon.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Jyri Lavikainen sanoo, että esitetyn tyylinen lausunto on ehkä ensimmäinen asia, mitä Venäjältä voikin odottaa. Hänen mukaansa puheet ovat tuttuja jo vuosien takaa.

"Uhkauksia miellyttävämpi kuunnella turvatakuiden piiristä"

Lavikaisen mukaan Venäjä pyrkii puheissaan esittämään esimerkiksi uutena asioita, jotka ovat tuttuja ja vanhoja. Esimerkiksi Medvedevin puheet siitä, että Itämerestä ei voisi Naton Suomeen laajentumisen jälkeen puhua enää ydinaseettomana alueena näyttäytyvät Lavikaiselle retorisensa strategiana.

Lavikainen ei ole varma, onko kukaan aikaisemminkaan pitänyt aluetta "ydinasevapaana", koska Venäjällä on ollut tähänkin asti mahdollisuus käyttää ydinkärkiä Itämerelle kantavilla asejärjestelmillään.

Lavikaisesta suomalaisten ei tarvitse olla Venäjän puheista lainkaan huolissaan. Venäjän uhittelu ja toimet Ukrainassa ovat kuitenkin osaltaan johtaneet siihen, että suomalaisten Nato-kannat ovat historiallisen myönteiset. Lavikaisen mukaan näyttääkin siltä, että Venäjä saa aikaan itse juuri niitä vaikutuksia, joita se pyrkinee ehkäisemään.

– Jos tässä on taustalla ajatus pelotella Suomea ja Ruotsia, niin ehkäpä tällaisia uhkauksia on miellyttävämpi kuunnella turvatakuiden piiristä kuin niiden ulkopuolelta, Lavikainen pohtii.

Venäjällä ei juuri jäljellä muuta kuin pelotevaikutus

Jos Suomi hakee Natoon, on Venäjältä Lavikaisen mukaan odotettavissa "kaikenlaista laaja-alaisen vaikuttamisen piiriin kuuluvaa toimintaa", joka tähtäisi Nato-jäsenyysprosessin häiritsemiseen.

Lavikaisen mukaan Venäjän ulkopolitiikka nojaa tällä hetkellä käytännössä pelotevaikutukseen, koska mitään muuta ei heillä ole enää jäljellä. Siksi erilaisia ukaaseja lienee luvassa jatkossakin.

– He ovat tavallaan itse ansassa, jossa heidän on pakko aina välillä tulla tällaisin ulostuloin hämmentämään pakkaa.

Lue myös:

    Uusimmat