Mainos

Tutkija: Malesialaiskoneen pudottajat vielä mahdollista saada oikeuteen

Asiantuntijan mielestä matkustajakoneen alas ampuminen vuosi sitten muutti perusteellisesti Ukrainan kriisin luonnetta.

Hollannista Malesiaan matkalla ollut kone pudotettiin ilmeisesti venäläisellä ilmatorjuntaohjuksella Ukrainan itäosassa.

Turmassa kuoli lähes 300 ihmistä. 

Ulkoministeriön erikoistutkija Hiski Haukkala sanoo, että koneen pudottamisesta käynnistyi EU:n ja Venäjän välien kiristyminen.

– Moni asia muuttui koneen alas ampumisen jälkeen. Siihen saakka EU:n sanktiopolitiikka Venäjää kohtaan oli ollut pehmeää ja tahdotonta. Sen jälkeen läntinen EU:n sanktiot muuttuivat paljon kovemmiksi ja samalla EU:n ja Venäjän muuttui hetkessä paljon kireämmäksi.

Haukkalan mukaan alas ampumiseen johtaneiden tapahtumien selvittely on jäänyt Ukrainan kriisin varjoon.

- Poliittisesti tämä asia on kaikkea muuta kuin selvä. Juuri kukaan ei ole uskaltanut edes sanoa asiasta tai mahdollisista tekijöistä paljoakaan. Yleinen käsitys on se, että teos taustalla olivat separatistijoukot Venäjän avustamana. Apua on tullut ainakin aseistuksessa. Tämä näkemys on heijastunut myös sanktiopolitiikassa, koska Venäjä on nähty vähintään osasyyllisenä tapahtumiin.

Haukkala pitää mahdollisena, että koneen pudottaneet saadaan vielä oikeuden eteen.

– Se on aina mahdollista, että asiat jäävät selvittämättä ja syylliset löytämättä. Toisaalta voisin kuvitella, että jos ja kun päästään Ukrainassa konfliktin jälkeiseen tilanteeseen, silloin myös tällaisten rikosten tutkiminen tulee osaksi konfliktin jälkihoitoa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.