Mainos

Tutkija: ”Maata lähestyvä yllätys-asteroidi räjäyttäisi osuessaan kilometrien kraatterin, mutta ohi menee”

Nasan yllättäin pari viikkoa sitten havaitsemasta asteroidista on saatu lisää havaintoja.

Vaikka 125 500 kilometrin tuntivauhdilla kiitävä 2015 TB145 –asteroidi on ohittamassa Maan avaruuden mittakaavassa lähietäisyydeltä, niin huolta törmäyksestä ei kuitenkaan ole.

Helsingin yliopiston tutkija ja dosentti Mikael Granvik kertoo, että asteroidista on noin kolme kertaa enemmän havaintoja kuin pari päivää sitten, mutta ne eivät ole muuttaneet tilannetta juurikaan:

Asteroidi ei tule törmäämään maahan ja lähiohitus tulee olemaan 31. lokakuuta noin kello 17.00.

– Tämän kokoluokan asteroidin ohitus näin läheltä on aika harvinaista. Seuraava yhtä suuri tunnettu asteroidi ohittaa maapallon suunnilleen samalta etäisyydeltä vasta vuonna 2027. Tosin tämän kokoluokan asteroideista emme tunnekaan kuin 40 prosenttia, toteaa Granvik MTV Uutisille.

2015 TB145 -asteroidia ei voi nähdä ilman teleskooppia paljain silmin. 

Jos tämän kokoinen asteroidi osuisi maahan se ei aiheuttaisi maailmanlaajuista tuhoa, mutta se voisi aiheuttaa maanosan laajuista tuhoa.

Kraatteri on karkeasti sanoen noin 20 kertaa isompi kuin itse asteroidi. 

– Arvellaan, että asteroidi on läpimitaltaan noin 300 metriä eli törmäyskraatteri olisi halkaisijailtaan noin viisi kilometriä. Tästä seuraisi kaiken palaminen osuma-alueen ympäriltä, pölyä ja myrskytuulia, kertoo Granvik.

Maailmanlaajuisesta tuhosta puhuttaessa pölypilvi nousisi ilmakehään ja estäisi auringon valon pääsyn maan pinnalle. Tämä lopettaisi kasvien yhteyttämisen ja johtaisi kasvien ja eläinten kuolemiseen.

– Mutta tämä ei koske tätä asteroidia. Tämä menee turvallisesti ohi, huomauttaa Granvik. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.