Mainos

Sotatieteen tohtori: Maan alle painunut Isis yhä vaarallinen – myös al-Qaida tekee uutta tulemista

Äärijärjestö Isis on ajettu Lähi-idässä ahtaalle ja länsimaissa turvallisuusviranomaiset ovat viimeaikaisten iskujen vuoksi hyvin hereillä. Tilanne on johtanut siihen, että äärijärjestön organisaatiot ovat painuneet maan alle ja keskittyneet matalaa ammattitaitoa vaativiin terrori-iskuihin.

Sotatieteen tohtori Antti Parosen mukaan järjestö on yhä vaarallinen.

– Organisaatioiden tehokkuuden voidaan katsoa laskeneen, mutta se ei poista niiden olemassaolon todennäköisyyttä, eikä myöskään niiden aiheuttamaa ennalta arvaamatonta vaaraa. Kuitenkaan enää ei olla vastaavassa tilanteessa kuin esimerkiksi vuosi tai kaksi sitten.

Paronen sanoo Isisin tekevän iskuja muistuttaakseen omasta olemassaolostaan.

– Isis haluaa edelleen tehdä iskuja ja siten ylläpitää oman olemassaolonsa todennettavuutta.

Toiminta on hyvin erilaista, jos sitä verrataan Isisin kilpailijaan al-Qaidaan, joka pyrkii ylläpitämään ammattitaitoista jihadistista organisaatiota.

– Se haluaa toimia omalla ydinalueellaan, kuten esimerkiksi Arabian niemimaalla tällaisena kokonaisvaltaisena organisaationa. Lännessä sen terroritoiminnan panokset pyritään, ainakin heidän oman johtonsa suulla, laittamaan tällaisiin suurta näyttävyyttä, ammattitaitoa, valmistelua ja tehokkuutta hakeviin iskuihin.

Strategia, jossa järjestö kehittää suorituskykyään Isisin varjossa on pitänyt al-Qaidan hengissä.

– Al-Qaidaa kohti ei kohdisteta enää samassa määrin tällaisia etsi ja tuhoa -operaatioita. He ovat onnistuneet uudenlaisella strategisella otteellaan löytämään itselleen sellaisen paikan, jossa ovat pysyneet hengissä ja kehittäneet omaa suorituskykyään tässä viimeisten vuosien saatossa. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.