Mainos

Terrorismitutkija: Isis saattaa suunnitella iskua jalkapallon EM-kisoihin

Tutkijaupseeri Antti Paronen uskoo, että terroristijärjestö Isis joutuu viimeaikaisten tappioiden myötä harkitsemaan toimintaansa uudelleen. Irakin armeijalla on meneillään suurhyökkäys Isisiä vastaan Fallujan kaupungissa, ja järjestö on kärsinyt tappioita muuallakin.

Järjestön on arvioitu suunnittelevan tappioiden jälkeen näyttäviä terrori-iskuja, jotta se pystyi värväämään uusia jäseniä.

Terrorismista väitelleen Parosen mukaan Isis saattaakin harkita näyttäviä iskuja Euroopassa, esimerkiksi vajaan kahden viikon päästä alkaviin jalkapallon EM-kisoihin Ranskassa.

– Toki tämä on tuvallisuusviranomaisten tiedossa ja he tekevät kaikkensa, ettei tällaista iskua pääsisi tapahtumaan. Luontevaa on, että kun Isis joutuu uhatuksi ja yhä ahtaammalle, sitä mukaa myös puheet ja uhkaukset lisääntyvät.

– Se ei välttämättä suoranaisesti tarkoita, että iskut lisääntyisivät tai iskutehokasvaisi tai muuttuisi, Paronen sanoo.

Viranomaiset varuillaan

Parosen mukaan Pariisin ja Brysselin iskut ovat saaneet turvallisuusviranomaiset tehostamaan toimintaansa Euroopassa.

– Vaikuttaa siltä, että turvallisuusviranomaiset erityisesti keskisessä Euroopassa ottavat tilanteen varsin tosissaan. Täyttä varmuutta ei pystytä terrori-iskujen estämisestä antamaan, se on yksinkertaisesti mahdotonta, Paronen kuitenkin muistuttaa.

Ilmaiskut ovat olleet melko tehoton keino Isisiä vastaan.

– Isisille on aiheutettu raskaita kalustotappioita pommituksilla. Järjestö pystyy tehokkaasti piiloutumaan asutuskeskuksiin keskellä siviiliväestöä ja pysymään hengissä.

Ihmiskilvet Isisin aseena

Isisin uskotaan käyttävän Fallujassa kymmeniä tuhansia ihmisiä ihmiskilpinä Irakin armeija hyökkäyksiä vastaan.

– Myös Mosulin kaupungissa kaikki perustui siihen, että paikallinen väestö pakotettiin pysymään kaupungissa. Isisin etu on ilman muuta se, että ympärillä on siviilejä, joita se pystyy hallinnoimaan.

– Fallujan taisteluissa voidaan saavuttaa huomattavaa edistymistä jo muutaman viikon aikana, mutta lopullinen ratkaisu voi kestää todella pitkään.

Alueella alkaa olla päivisin 30-40 astetta lämmintä. Parosen mukaan paahtava helle vie terää Fallujaan hyökkäävältä Irakin armeijalta.

– Irakin asevoimat testataan Fallujassa. Siellä nähdään, mikä on armeijan kyky kestää tappioita ja rankkoja sääoloja. Raskas sää on aina puolustajan eli tässä tapauksessa Isisin puolella.

Otsikkoa ja tekstiä korjattu 31.5. kello 19.06:, Jutussa luki aiemmin virheellisesti, että Ranskassa pelattaisiin MM-kisat eikä EM-kisat

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.