Mainos

Supo vahvistaa Europolin arvion: ISIS pyrkii iskemään Eurooppaan – uhka Suomeen ei ole lisääntynyt

EU:n lainvalvontavirasto Europol on tänään julkaissut uhka-analyysin ISISin mahdollisista terrori-iskuista koskien koko Eurooppaa. Supon mukaan tämä raportti ei aiheuta uhka-arvion nostoa Suomessa.

Europolin analyysin mukaan ISIS on menettänyt jalansijaa Lähi-Idässä ja tämän vuoksi uhka lisääntyy Euroopassa.

– Ei tämä vielä tarkoita, että ISIS pystyisi tekemään samassa mittakaavassa terrori-iskuja Euroopassa, kuin mitä on nähty sen varsinaisella toimialueella Irakissa ja Syyriassa. Euroopassa on vahva viranomaisvalvonta ja yhteistyö toisin kuin ISISin nykyisellä toimialueella, toteaa ylitarkastaja Tuomas Portaankorva Suojelupoliisista.

Europolin mukaan iskuissa voidaan käyttää esimerkiksi monenlaisia räjähteitä, automaattikivääreitä ja autopommeja. Tekijät voivat olla yksittäisiä ISIS:stä inspiroituneita ihmisiä tai osa on suoraan ISIS:n ohjaamia järjestäytyneitä ryhmittymiä.

– Europolin mainitsemat todennäköiset iskujen tekotavat ovat asioita, jotka kaikkien maiden viranomaiset nyt vielä tarkistavat, että niihin varautuminen on omassa maassa kunnossa. Raportissa ei ole Suomelle mitään uutta, sillä nämä kaikki asiat on meillä jo huomioitu ennestään terrorismintorjunnassa, toteaa Portaankorva.

Suurin uhka kohdistuu Ranskaan ja Belgiaan

Portaankorvan mukaan suurin terroriuhka kohdistuu yhä Ranskaan ja Belgiaan.

– Näissä maissa onkin yhä korkein terroriuhka-arvio. Suomi taasen sijoittuu asteikon alapäähän. Viimeisin Supon tekemä uhka-arvio on tehty viime vuonna eikä sitä ole tarvinnut muuttaa, toteaa Portaankorva.

ISIS on kohdistanut iskuja maihin, jotka taistelevat sitä vastaan Yhdysvaltain johtamassa koalitiossa Syyriassa ja Irakissa. 

Europolin analyysin mukaan Euroopan lisäksi ISIS voi yrittää laajentaa toimintaansa myös Libyaan ja Pohjois-Afrikkaan, joissa ei ole Euroopan kaltaista viranomaisvalvontaa eikä yhteistyötä turvallisuusasioissa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.