Tutkija: Kalesnikava yritetään patistaa pois Valko-Venäjältä, ei välttämättä lähde

Valko-Venäjällä aamulla kiinni otettu opposition johtohahmo Maryia Kalesnikava pyrittäneen painostamaan ulos maasta, arvioi vanhempi tutkija Ryhor Nizhnikau Ulkopoliittisesta instituutista.

Hänen mukaansa Kalesnikava on kuitenkin sellainen henkilö, joka ei välttämättä suostu helpolla lähtemään Valko-Venäjältä.

–  Hän on ollut kaikista rohkein ja toiminut johdonmukaisesti alusta saakka, Nizhnikau kuvaa.

Tutkijan mukaan näkyvä toiminta ja pysyminen Valko-Venäjällä on kasvattanut Kalesnikavan suosiota. Tämä saattaa selittää myös sen, miksi Kalesnikava otettiin kiinni vasta nyt.

–  Luulen viranomaisten odottaneen hetken, koska näin suositun johtohahmon pidätys epävarmassa tilanteessa olisi voinut aiheuttaa odottamattomia seurauksia. Nyt luulen viranomaisten tuntevan olonsa varmemmaksi, Nizhnikau sanoo.

Hänen mukaansa Valko-Venäjän hallinto tosin teki aluksi Kalesnikavan suhteen saman virheen kuin presidenttiehdokas Svjatlana Tsihanouskajan tapauksessa eli aliarvioi hänet.

–  Ajateltiin, ettei hän ole kukaan, pelkkä muusikko, Nizhnikau kuvaa.

Kalesnikava toimi aiemmin kesällä presidentinvaaleista ulos suljetun ehdokkaan ja sittemmin vangitun Viktar Babarykan kampanjapäällikkönä.

Yli 600 pidätettiin sunnuntaina

Silminnäkijöiden mukaan mustiin pukeutunut miesryhmä pakotti Kalesnikavan minibussiin Minskissä maanantaina aamulla ja vei hänet toistaiseksi tuntemattomaan paikkaan. Maanpaon vaihtoehdoksi Kalesnikavalle on luultavasti tarjolla viikon tai parin pidätyksen jälkeen rikosoikeudenkäynti ja mahdollinen useiden vuosien vankeustuomio, Nizhnikau sanoo.

Kalesnikavan kiinniotto seuraa useita muita opposition perustaman koordinaationeuvoston jäsenten pidätyksiä. Osa heistä, kuten Tsihanouskaja, on lähtenyt ilmeisen painostuksen alla pois maasta.

Valko-Venäjän pääkaupungissa Minskissä järjestettiin jälleen sunnuntaina jo tuttuun tapaan valtaisa mielenosoitus presidentti Aljaksandr Lukashenkan hallintoa vastaan. Sen yhteydessä pidätettiin poikkeuksellisen paljon protestoijia, maan sisäministeriön mukaan peräti 633.

Nizhnikaun mukaan poliisilla ja erikoisjoukoilla on ollut jo jonkin aikaa taktiikkana käydä ihmisten kimppuun joko ennen mielenosoitusta tai sen jälkeen. He eivät halua haastaa suurta protestoijien joukkoa, vaan ottavat kiinni ja pahoinpitelevät yksittäisiä ihmisiä tai pienempiä ryhmiä.

Lue myös:

    Uusimmat