Tutkija Israelin ja Hamasin konfliktista: "Nyt käydään sotaa – veristä sotaa"

Huoli sodan laajenemisesta kasvaa Lähi-idässä – studiossa tutkija Timo R. Stewart 2:32
Huoli sodan laajenemisesta kasvaa Lähi-idässä – studiossa tutkija Timo R. Stewart

Israel kertoo surmanneensa Gazassa viime yön iskussa muun muassa Hamasin ohjusjoukkojen varakomentajan ja kymmeniä muita järjestöön kuuluvia.

Länsirannalla ainakin kaksi ihmistä kuoli Israelin ilmaiskussa Jeninin pakolaisleiriin. Kohteena olivat Israelin mukaan Hamasin ja Islamilainen jihad -järjestön joukot. 

Syyria kertoo puolestaan Israelin iskeneen Damaskoksen ja Aleppon lentokentille, kahden ihmisen kerrotaan kuolleen. Palestiinan terveysministeriön mukaan yli 4 700 palestiinalaista on kuollut ja miltei 16 000 haavoittunut Israelin iskuissa 7. lokakuuta alkaen. 

Ulkopoliittisen instituutin tutkija, tohtori Timo Stewart toteaa MTV Uutisten haastattelussa, että konfliktissa kuolee joka päivä ihmisiä.

– Nyt käydään sotaa – veristä sotaa. Mutta silti on sellainen tunnelma, että tässä on tyyntä myrskyn edellä. Sellainen kausi käynnissä, että mittaillaan vastustajan monien eri rintamalinjojen yli.

Yhdysvallat on huolissaan, että sota laajenee esimerkiksi Libanoniin. Stewartin mukaan konfliktin leviämisen mahdollisuus Lähi-Idässä onkin nyt kasvanut merkittävästi ja kyseessä on varteenotettava uhka.

Monet eurooppalaiset johtajat ovat matkustaneet Israeliin tilanteen ratkaisemiseksi. Stewartin mukaan kuitenkin lähinnä Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin vierailuilla ja sanoilla on merkitystä – ei niinkään muiden johtajien vierailuilla.

– Häntä (Bidenia) kyllä kuunnellaan. Hän on varmasti vienyt viestiä, että pitää harkita tarkkaan miten tästä edetään, jotta voidaan välttää laajempi eskalaatio.

"Panttivankitilanne vaikeuttaa asioita"

Israelin tiedetään valmistelevan maahyökkäystä Gazaan. Stewart arvioi, että tässä vaiheessa Israelin on vaikea olla tekemättä maahyökkäystä.

– Israel on todennut julkisesti niin monta kertaa, että he ovat tuhoamassa Hamasin. Ilman maahyökkäystä sitä ei voi tehdä.

Panttivankitilanne kuitenkin monimutkaistaa tilannetta todella paljon. 

– Varmaankin se on yksi tärkeä osa siitä, minkä takia emme ole vielä nähneet maahyökkäystä. Nythän kaksi panttivankia vapautettiin, eli neuvottelut ovat käynnissä. Toivottavasti näemme useampien vankien vapauttamista. Mutta maahyökkäystä Israelin hallituksen on vaikea olla tekemättä riippumatta tästä. 

Israel on päästänyt Gazaan vain joitain kymmeniä avusturekkoja, kun YK:n mukaan tarve olisi sata päivässä. Stewartin mukaan on vaikea sanoa, kuinka pitkään Israel voi jatkaa tällä tiellä.

–Tilanne Gazassa on mitä ilmeisimmin todella paha. Sinne meni ennen sotaa useita satoja rekkoja päivittäin ja sinne ei ole mitään muuta tietä sisään. Toivottavasti siviiliväestön hädälle saadaan pian ratkaisuja enemmän kuin vain muutama rekka.

Lue myös:

    Uusimmat