Petteri Orpo: On vaara, että Lähi-idän pauke voi levittää konfliktia ja näkyä Suomessa asti

Kokoomus esittelee ensimmäiset eurovaaliehdokkaansa – katso Orpon puhe 57:51
Petteri Orpo otti puheessaan kantaa sekä Ukrainan ja Lähi-idän tilanteeseen kuin myös Suomenlahden kaasuputkivaurioon.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) vaatii, että Ukrainan EU-jäsenneuvottelut avataan joulukuussa.

Orpon mukaan EU:n laajentuminen on geopoliittinen välttämättömyys. 

– EU:lla pitää olla selkeä suunnitelma siitä, missä tahdissa Itä-Euroopan maiden kanssa edetään. Jos emme etene, vaara sille, että ne liukuvat jonkin muun, eli Venäjän vaikutuspiiriin on ilmeinen, ja sitä kukaan ei halua.

Orpo kommentoi asiaa puheessaan kokoomuksen puoluevaltuuston kokouksessa.

Kolme prioriteettia Lähi-idässä

Orpo sanoo, että Suomella on kolme prioriteettia Lähi-idässä. Hän painotti kokoomuksen puoluevaltuuston kokouksessa Helsingissä, että Suomi tuomitsee täysin Hamasin toiminnan. Suomi lisäksi tunnustaa Orpon mukaan Israelin oikeuden itsepuolustukseen.

Hän lisää, että humanitaarinen apu on saatava perille. Orpon mukaan näihin kolmeen asiaan pitää löytyä ratkaisu.

Suomessa on keskusteltu runsaasti siitä, että Suomi pidättäytyi varhain lauantaiaamuna äänestämästä YK:n yleiskokouksessa päätöslauselmasta, jossa vaaditaan välitöntä humanitaarista tulitaukoa Gazaan.

Orpo sanoi, että jos Lähi-idässä kipinöi ja paukkaa, on suuri vaara, että konflikti leviää ja näkyy myös Suomessa asti.

"Antaa viranomaisten tutkia"

Orpo puhui puheessaan myös muun muassa Ukrainan tilanteesta ja Itämeren tilanteesta. Hän sanoo, että kaasuputken rikkoutuminen ja kaapelirikot herättävät huolta.

Orpo kiitteli viranomaisten nopeaa toimintaa kaasuputken rikkoutumisen tutkinnassa.

– Viranomaiset ovat tehneet uskomattoman hienoa työtä.

Orpo sanoo, että jo parissa päivässä saatiin kuvat siitä, mitä siellä oli. Hän myös kiitteli yhteistyötä Viron, Ruotsin, EU:n ja Naton kanssa. Orpo sanoo, että myös Kiinalta on saatu apua tutkinnassa.

– On ilmiselvää, että putki on rikottu, mutta sanon edelleen sen, että ei rynnätä johtopäätöksiin. Antaa viranomaisten tutkia, Orpo sanoo.

Kaasuputkirikkoa tutkiva Suomen keskusrikospoliisi on aiemmin kertonut, että kaasuputken vaurion aiheuttajaksi epäillään Hongkongin lipun alla liikennöivää Newnew Polar Bear -alusta. Kiinalaisalus on jo poistunut Itämereltä ja matkannut Norjan rannikkoa myötäillen Venäjälle, missä se kävi Arkangelin satamassa.

Eurovaaliehdokkaat julki

Kokoomus nimesi kokouksessa myös ensimmäiset eurovaaliehdokkaansa.

Vastavalitun kansanedustaja Aura Sallan lisäksi kokouksessa kerrottiin, että ehdokkaaksi lähtevät Vantaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja, ylikonstaapeli Mika Kasonen, kokoomusnuorten 1. varapuheenjohtaja Maria Miala, pitkäaikainen europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen sekä yrittäjä Jocka Träskbäck.

Lisäksi ehdokkaaksi nimettiin kolmannen kauden europarlamentaarikko Henna Virkkunen joka on jo aiemmin kertonut lähtevänsä ehdolle.

MTV Uutiset seurasi Orpon puheen suorassa lähetyksessä. Eurovaalit pidetään ensi vuonna kesäkuun alussa.

Juttua muokattu kello 10.00. Eurovaaliehdokkaat nimetään puoluevaltuuston kokouksessa, ei ylimääräisessä puoluekokouksessa, kuten jutussa aiemmin luki.

Lue myös:

    Uusimmat