Tutkija: Hamas olisi ollut jo aiemmin valmis lopettamaan tulituksen, mutta Israel taipui vasta USA:n painostuksessa

Israelin ja Palestiinan konfliktin juuret ovat syvällä historiassa – kenellä on ratkaisun avaimet? 14:11
Israelin ja Palestiinan konfliktin juuret ovat syvällä historiassa – kenellä on ratkaisun avaimet?

USA:n painostus vaikutti Israeliin, Hamas olisi ollut valmis lopettamaan iskut jo aiemmin, arvioi Timo Stewart Ulkopoliittisesta instituutista.

Vanhempi tutkija Timo Stewart Ulkopoliittisesta instituutista on varovaisen luottavainen sen suhteen, että Gazassa viime yönä alkanut tulitauko pysyy ainakin jonkin aikaa voimassa.

Hänen mukaansa palestiinalaisten Hamas olisi ilmeisesti ollut valmis lopettamaan tulituksensa jo aiemmin, kun taas Israelin taivutteli tulitaukoon lopullisesti Yhdysvaltain ja presidentti Joe Bidenin painostus.

Israelin kannalta hyöty iskujen jatkamisesta olisi pidemmän päälle laskenut, samalla kun riskit olisivat kasvaneet, Stewart sanoo. Hamasille taas perustavoite oli osoittaa Jerusalemissa puhjenneiden levottomuuksien jälkeen, että järjestö on ”Jerusalemin puolustaja”.

– Tämän symbolisen viestin he saivat lähetettyä heti konfliktin aluksi, Stewart sanoo.

Tutkija muistuttaa palestiinalaisjärjestön ja maailman vahvimpiin kuuluvan armeijan konfliktin olevan hyvin epäsuhtainen. Tämä selittää sitä, miksi pahoja tappioita kärsinyt ja omilla iskuillaan varsin rajallista tuhoa aiheuttanut Hamas voi esittää saavuttaneensa merkittäviä tavoitteita.

– Hamasille jo se on voitto, että he selviävät hengissä näinkin monta erää tällaista vastustajaa vastaan, Stewart kuvailee.

Järjestön näkökulmasta tärkeää oli Stewartin mukaan myös se, ettei Israel tuhonnut kokonaan sen kykyä iskuihin, ja että Hamas kykeni jatkamaan rakettien ampumista Israeliin aina tulitaukoon saakka. Tuorein yhteenotto oli Stewartin mukaan ensimmäinen kerta, kun palestiinalaisten rakettituli ajoi Tel Avivin asukkaat kerta toisensa jälkeen pommisuojiin.

Poliittista ratkaisua ei edelleenkään näköpiirissä

Raketteja ammuttiin Gazasta enemmän ja pidemmälle kuin aiemmin, ja tuhot olisivat olleet suurempia, ellei Israelin Rautakupoli-järjestelmä olisi ollut niin tehokas. Stewartin mukaan Hamas on kyennyt selkeästi jokaisessa Gazan sodassa osoittamaan, että järjestön iskukyky on kasvanut aiemmasta.

Israelin vastaiskut aiheuttivat kuitenkin Gazassa paljon tuhoa. Alueen siviilirakenteet ovat nyt niin huonossa kunnossa, että Hamasilla on tuskin halua aloittaa raketti-iskuja uudelleen aivan pian, Stewart arvioi.

Yhteenottojen aiheuttama inhimillinen ja aineellinen tuho ei Stewartin mukaan välttämättä vähennä Hamasin suosiota gazalaisten keskuudessa. Kun minkäänlaisia toiveita poliittisesta ratkaisusta tai elinolojen paranemisesta ei ole ollut aiemminkaan näköpiirissä, voidaan hyväksyvästi ajatella, että "ainakin Hamas tekee jotain".

– Luottamus siihen, että odottelulla ja hyvällä käytöksellä asiat paranisivat, on ollut aika huono, Stewart kuvailee palestiinalaisten tuntoja.

Hän ei usko, että Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin vierailu Lähi-itään toisi mukanaan merkittäviä poliittisia aloitteita vastakkainasettelun ratkaisemiseksi.

– Paras, mitä Yhdysvalloista ja muualtakin voisi odottaa, olisi vahva viesti Israeliin siitä, että palestiinalaisten yksilöllisten ja kollektiivisten oikeuksien puuttuminen on asia, joka pitää korjata – eikä siinä voida odottaa sitä, että rauhanprosessi joskus vuosien mittaan etenee, Stewart sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat