Tutkija: Halla-aho tekisi perussuomalaisista yhden asian puolueen

Europarlamentaarikko Jussi Halla-aho voidaan tulevaisuudessa nähdä perussuomalaisten puheenjohtajana tai ainakin potentiaalisena johtajaehdokkaana.

Lännen Median perjantaina julkaisemasta kyselystä selviää, että jos Halla-aho ja puolueen puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini olisivat puheenjohtajaäänestyksessä kahdestaan vastakkain, Soini voittaisi haastajansa lähes 55 prosentin suosiolla. Halla-ahon valitsisi puheenjohtajaksi yli 45 prosenttia vastaajista.

Kysely tehtiin piirihallitusten jäsenille, paikallisyhdistysten puheenjohtajille, kansanedustajille sekä muissa keskeisissä tehtävissä toimiville perussuomalaisille. Kyselyyn tuli vastauksia 256.

Mikäli kaikki tunnetuimmat perussuomalaiset asettuisivat ehdolle, puheenjohtajavaalin toiselle kierrokselle etenisivät Lännen Median kyselyn perusteella juuri Soini ja Halla-aho.

Halla-aho ei ole vielä kertonut lähtevänsä kisaan mukaan, mutta pitää mukaan lähtemistä "hyvin todennäköisenä".

Terho odottaa edelleen Soinin ilmoitusta

Halla-ahon mukaan tulokset kertovat, että hänen ehdokkuudelleen on kysyntää. Hän pitää kannatuslukujaan hyvinä, mutta ei yllättävinä, jos tuntee puolueen kenttää. 

– Joillakin tahoilla halutaan ajatella, että maahanmuuttokriittisyys ja maahanmuuton priorisoiminen olisivat jokin kuppikuntainen ilmiö perussuomalaisissa, mutta näin ei suinkaan ole, Halla-aho sanoo.

Halla-ahon mukaan Soinin ratkaisu tai sen aikataulu puheenjohtajakisan suhteen eivät vaikuta hänen päätökseensä. Soini ilmoittaa osallistumisestaan puheenjohtajavaaliin kevään korvalla.

Soinia eivät hetkauta puheenjohtajavaaliin liittyvät kannatusluvut. Soini kommentoi kyselyn tulosta STT:lle sanomalla, että antaa padan porista. Hänen mukaansa gallupit ovat galluppeja.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho puolestaan sanoo, ettei lähtisi haastamaan Soinia puheenjohtajakisassa. Ehdolle asettumiselle on kuitenkin "vahva mahdollisuus", jos Soini ei tavoittele enää puheenjohtajuutta.

Terho sanoo tekevänsä päätöksen, kun Soinin ratkaisu on tiedossa.

– Odotan mielenkiinnolla, mitä Soini ja Halla-aho lopulta ehdokkuudestaan päättävät, Terho viestitti STT:lle.

Lännen Median kyselyn mukaan Terho on suosituin ehdokas, jos Soini ei asetu ehdolle. Hänen kannatuksensa on 33 prosenttia, kun Halla-aho jää vajaaseen 32 prosenttiin. Kolmanneksi suosituin vaihtoehto on puolustusministeri Jussi Niinistö 20 prosentin kannatuksella.

Jos taas Soini asettuu ehdolle, Halla-ahon kannatus nousee lähes 10 prosenttiyksikköä Terhon edelle. 

"Perussuomalaisten kannatus vakiintuisi 10 prosenttiin" 

Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtajan Markku Jokisipilän mielestä kysely todistaa, että Halla-aholla on realistiset mahdollisuudet vakavasti haastaa Soini. Tutkijan arvion mukaan Halla-aho tekisi perussuomalaisista yhden asian puolueen.

Tohtorikoulutettava Tuukka Ylä-Anttila Helsingin yliopistosta sanoo, että Halla-ahon valinta merkitsisi todennäköisesti keskittymistä maahanmuuttovastaisuuteen entistä jyrkemmällä linjalla. Hän uskoo, että Halla-ahon johdolla perussuomalaisten kannatus vakiintuisi kymmenen prosentin tienoille.

– Joka tapauksessa tässä puheenjohtajavaalissa äänestetään nyt puolueen linjasta jatkossa, Ylä-Anttila sanoo. 

Lue myös:

    Uusimmat